pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 6.--7. dubna 2009
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Elektronická zapisovatelka: šance také pro neslyšící v soudních síních

7. 4. 2009, 10.00

Jeden z bloků v hradeckém kongresovém centru Aldis, kde dnes končí 12. ročník dvoudenní mezinárodní konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS), byl věnován elektronizaci justice a významnému přínosu převodu řeči do textu, který přispívá k modernizaci služeb nejen v soudnictví, ale i ve zdravotnictví. Elektronická zapisovatelka, jak se program, který plynule snímá mluvenou řeč a vypisuje ji do počítače nazývá, dává naději, že přispěje ke snižování soudních lhůt a zjednoduší vyhotovování lékařských zpráv.

Zároveň dává šanci také neslyšícím v soudních síních. Pilotní projekt na převod řeči do textu by se mohl stát rozšířeným pomocníkem neslyšících při soudních jednáních, neboť by se okamžitě během jednání z monitoru počítače mohli dozvědět, o čem je řeč. Na rozšíření praktického využití špičkové aplikace NewtonDictate spolupracuje také letošní nositel ceny Český zavináč Jaroslav Winter, který byl oceněn za osvětový projekt Březen měsíc internetu.

Prezentace elektronické zapisovatelky se stala oblíbeným místem návštěvníků. S elektronickou zapisovatelkou, která dokáže okamžitě přepsat mluvenou řeč do počítače nebo mobilu se přišli seznámit také předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek a předseda Senátu Přemysl Sobotka (na snímku). Jemu je vyvíjený produkt blízký i tím, že pochází z jeho volebního kraje. Autorem je totiž Technická univerzita v Liberci, konkrétně oddělení SpeechLab vedené profesorem Janem Nouzou. Na vývoji aplikace univerzita spolupracuje s firmou Newton Technologies, se kterou teď společně připravují projekt na pomoc handikepovaným financovaný ze strukturálních fondů EU.