pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 6.--7. dubna 2009
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Zuzana Roithová: Papíru na úřadech od července zvoní hrana

6. 4. 2009, 13.15

358_5808.jpg

Zuzana Roithová, europoslankyně a jednička na kandidátce KDU-ČSL do voleb do Evropského parlamentu, se dnes zúčastnila zahájení 12. ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové, kde se vyjádřila nejen k zákonu č. 300/2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, který v brzké době vstoupí v účinnost.

"Papíru na úřadech od července zvoní hrana. Avšak stále málo lidí, podnikatelů a dokonce úředníků ví o tom, že již 1. července bude možné s úřady komunikovat obousměrně pomocí elektronických dokumentů. Na používání tzv. elektronických datových schránek se bude potřeba připravit, jelikož budou mít stejné účinky jako doporučená poštovní zásilka do vlastních rukou. Stát má určité rezervy v informační kampani -- osvěta stále ještě není dostatečná, což může ohrozit úspěch zákona, který představuje určitý milník v jednodušší a levnější komunikaci s úřady" varuje Zuzana Roithová, 1. místopředsedkyně Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele v Evropském parlamentu.

"EU jde o co nejširší dostupnost elektronické komunikace veřejné správy s občany, proto přijala akční plán pomoci všem členským státům v projektech elektronizace státu -- např. do roku 2010 by veškerá zadání veřejných zakázek v celé EU mělo být k dispozici v elektronické podobě. Občanům, podnikatelům i samotné státní správě by to ušetřilo nemalé prostředky -- jelikož veřejné zakázky dosahují 16 % HDP; o pozitivním efektu na životní prostředí není potřeba ani mluvit." dodává česká europoslankyně.

Na závěr konference Zuzana Roithová připomněla, že kromě debatování je potřeba jít praktickým příkladem a vyzdvihla, jak se KDU-ČSL, jejíchž europoslanci první komunikovali s občany přes youtube či jejíž regionální kanceláře jsou k dispozici pomocí internetové telefonie Skype, v oblasti IT angažuje.

"Odvětví informačních technologií v ČR má největší inovační potenciál, a proto je potřeba, aby měl své silné obhájce i v politické oblasti. KDU-ČSL takovým zastáncem vždy byla a má nejen nejkvalitnější program pro tuto oblast, ale zejména jej prakticky prosazuje na místní, krajské, celostátní i evropské úrovni. Před červnovými volbami uslyšíme řadu slibů a prázdných slov. Máme však jednu výhodu -- letos (na rozdíl od doby před pěti lety) má každý možnost zjistit, kdo a jak se skutečně staral o zájmy našich občanů a jak efektivně se mu podařilo pracovat. Europoslanci KDU-ČSL se nemají za co stydět, protože otevřeli řadu témat, které by jinak zůstaly stranou. Evropský parlament přijal mou zprávu o Důvěře spotřebitelů v digitálním prostředí, Evropská komise na začátku května zveřejní mnou navržený celoevropský portál o právech internetových uživatelů a pokud bych se vehementně neozvala proti softwarovým patentům, tak by na tom teď nepochybně tratily právě české firmy. Z řady aktivit českých lidovců ve prospěch informačních technologií musím připomenout alespoň Jana Kasala, který se zaměřuje na bezpečnost na internetu." říká Zuzana Roithová, která se v poslední době zaměřila na ochranu dětí a mladistvých na Internetu -- na jejím portálu www.budulinek.eu nyní probíhá internetová soutěž o bezpečném internetu o atraktivní ceny.