pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 6.--7. dubna 2009
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

ISSS 2009 -- dvanáctý ročník renomovaného setkání se věnuje především aktuálnímu rozvoji e-governmentu

6. 4. 2009, 9.00, Hradec Králové

V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové začíná dvanáctý ročník jednoho z největších evropských setkání politiků a zástupců veřejné správy s odborníky a dodavateli technologií a služeb -- konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS), kterou doprovází další tři mezinárodní konference -- LORIS, V4DIS a eID and Public Registers. V průběhu dvoudenního jednání, které bude probíhat paralelně v 6 sálech a jehož se zúčastní přes dvě tisícovky registrovaných hostů, se uskuteční více než 250 přednášek a prezentací a ve výstavní části se představí zhruba 110 dodavatelů produktů a služeb.

Konference se letos koná pod oficiální záštitou "Předsednictví ČR Radě EU" a podobně jako v předchozích létech pod přímou záštitou premiéra ČR Mirka Topolánka, ministra vnitra ČR Ivana Langera a Asociace krajů ČR. Konferenci zemí Visegrádského regionu osobně zaštiťuje předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka. Mezi hosty, kteří akci pravidelně navštěvují, jsou ministři vlády ČR, krajští hejtmani, primátoři měst, představitelé asociací i svazů, poslanci Evropského parlamentu, zástupci Evropské komise, členové oficiálních delegací i další významní zahraniční hosté.

Součástí akce jsou podobně jako v minulých létech doprovodné konference LORIS (Local and Regional Information Society), která se v poslední době týká především twinningové spolupráce evropských měst a regionů, a V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society) zaměřená na výměnu zkušeností a spolupráci zemí Visegrádu v oblasti informatizace veřejné správy. Úterní program navíc rozšiřuje samostatná mezinárodní konference "eID and Public Registers" věnovaná elektronické identitě občana a veřejným registrům v ČR a Evropské unii, jíž se zúčastní celkem 150 hostů z 21 zemí Evropské unie.

Program konference ISSS 2009 plynule navazuje na předchozí ročníky a plánované přednášky a prezentace se budou detailně věnovat všem aktuálním otázkám rozvoje e-governmentu v ČR včetně nové "elektronické" legislativy, základních registrů, informačního systému datových schránek a všech souvisejících záležitostí, stejně jako projektu Czech POINT, systémům GIS a mapovým službám, bezpečnosti nebo financování projektů ze strukturálních fondů. Součástí programu budou tradičně i speciální odborné bloky zaměřené na problematiku elektronizace zdravotnictví (eHealth), eTurismus nebo eJustici. Ve spolupráci s Národní koordinační skupinou pro digitální televizní vysílání je koncipován také obsáhlý programový blok věnovaný přechodu na digitální televizní vysílání a možnostem, které tato změna přináší veřejné správě.

Samozřejmou součástí konference ISSS 2009 je jako obvykle výstavní část, které se v posledních letech pravidelně účastní zhruba 110 dodavatelů služeb a technologií pro veřejnou správu. Organizátoři očekávají, že počet registrovaných účastníků opět výrazně přesáhne dvě tisícovky zástupců veřejné správy, představitelů různých asociací a iniciativ i odborníků, a to zdaleka nejen z České republiky, ale i z dalších evropských zemí.

Součástí programu slavnostního společenského večera bude i letos vyhlášení výsledků oblíbených soutěží, jako jsou Zlatý Erb, Eurocrest, Biblioweb či JuniorErb, a předání prestižních ocenění Český zavináč nebo Ceny ministra vnitra ČR za přínos v oblasti ICT ve veřejné správě.

Prokop Konopa