pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 6.--7. dubna 2009
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

E-turismus na konferenci ISSS 2009

10. 3. 2009

Jak se již stalo pravidlem, v bohatém programu konference ISSS/LORIS/V4DIS 2009 nebude jako obvykle chybět ani samostatný odborný blok zaměřený na problematiku využívání ICT technologií v cestovním ruchu.

Rychlý rozvoj v tomto segmentu vytváří nové požadavky na využívání nástrojů, které pomohou pracovat efektivněji, rychleji a flexibilněji. V programu konference tak přijde řada na příklady spolupráce turistických informačních systémů a portálů, stejně jako na důslednou koordinaci těchto aktivit a podporu ze strany veřejné správy.

"V současné době stále roste podíl individuálně cestujících turistů, kteří se při výběru svých cest spoléhají na elektronická média," poznamenává Ing. Rostislav Vondruška, ředitel agentury Czech Tourism. "Z toho jednoznačně vyplývá, že čím kvalitnější a informačně obsáhlejší jsou portály regionů, měst a jednotlivých destinací, tím stoupá jejich šance na to, že k sobě přitáhnou konečného spotřebitele."

Diskutovat se bude i o dalších řešeních a nových elektronických službách v oblasti turistického ruchu. "V rámci integrovaného operačního programu a vyhlášených rámcových programů budeme prosazovat integrovaný rezervační systém, který zajistí to, že zájemce může vstoupit do systému odkudkoli a objednat si cokoli," říká Ing. Jiří Vačkář, ředitel odboru cestovního ruchu MMR. "Uživatelů internetu stále přibývá a objednávání služeb elektronickou cestou je stále běžnější. Pochopitelně to souvisí s tím, jak celá naše společnost využívá moderní technologie v daleko větší míře."

Vzhledem k tomu, že letošní ročník ISSS doprovází trojice mezinárodních konferencí LORIS (Local and Regional Information Society), V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society) a eID (elektronická identita) v ČR a EU, objeví se i další témata z oblasti širšího využívání ICT technologií v řadě segmentů, které se cestovního ruchu úzce dotýkají. Pro profesionály z tohoto oboru pak mohou být zkušenosti, příklady dobré praxe a diskuse o úspěšných implementacích a řešeních i z dalších evropských zemí vítaným impulzem pro jejich další práci.

Tradiční součástí programu pondělního společenského večera konference bude vyhlášení výsledků oblíbených soutěží, mezi nimiž dominuje Zlatý Erb, populární klání o nejlepší webové stránky měst, obcí a regionů. Letos se bude již popáté udílet také "zvláštní cena ministra pro místní rozvoj" za nejlepší turistickou prezentaci -- loni ji v kategorii města a obce získaly obec Kozlovice: Info pro turisty (Moravskoslezský kraj) a v kategorii regiony již podruhé Turistický portál Východní Čechy. Další populární soutěží, která je mezinárodní obdobou Zlatého Erbu, je evropský Eurocrest, kde se v minulém roce mezi nominovanými projekty umístily webové stránky Jablonce nad Nisou.