pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 6.--7. dubna 2009
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

ČÚZK představí na ISSS nový výškový model ČR

10. 2. 2009

Český úřad zeměměřický a katastrální představí na konferenci ISSS 2009 v Hradci Králové velice zajímavý projekt z oblasti zeměměřictví.

Ing. Karel Večeře, předseda ČÚZK

Česká republika má v současné době k dispozici výškový model území pořízený na přelomu 50. a 60. let klasickou fotogrametrií. Omezení daná tehdejšími technologiemi samozřejmě vedla k tomu, že nepřesnosti v určení výšek dosahují v odkrytém rovinatém území až dvou metrů a v zalesněném terénu až 5 m.

V současné době existují velice moderní technologie leteckého laserového skenování a řada evropských zemí je nyní aplikuje a vytváří nové výškové modely s decimetrovou přesností. ČÚZK prakticky celý loňský rok vyjednával s ministerstvem obrany a ministerstvem zemědělství o společném projektu, v jehož rámci by v následujících třech letech došlo k laserovému nasnímkování celého území ČR a vznikly nové výškové modely -- jak model povrchu (terénu), tak model pokryvu (budovy a zalesnění).

"Jednání s kolegy na zúčastněných ministerstvech byla úspěšná a celý projekt v tomto roce startuje," říká Ing. Karel Večeře, předseda ČÚZK. "Je to pozitivní zpráva pro všechny -- kvalitní výškový model je jedním z důležitých datových podkladů, který České republice dosud chybí. Nároky uživatelů na přesnost se přitom stále zvyšují."

Nový výškový model České republiky, na jehož dokončení netrpělivě čekají nejen pracovníci ministerstev obrany a zemědělství, ale i odborníci z jiných oblastí veřejné správy, se stane mimo jiné základem pro daleko kvalitnější ortofotomapy celého území. "Zmenšováním pixelu při tvorbě ortofota totiž dosahujeme většího rozlišení, ale nikoli vyšší polohové přesnosti, která závisí i na jiných faktorech mezi něž patří kvalita výškového modelu použitého pro odstranění zkreslení způsobených výškovými rozdíly terénu," poznamenává Ing. Karel Večeře.

Jedním z dalších příkladů využití nového výškového modelu jsou například záplavové mapy. Pro ně hovoří i skutečnost, že u podobného koncepčního projektu je jejich vytvoření finančně výhodnější, než by tomu bylo v případě, že se budou pořizovat jen pro několik vybraných částí území.

"Nový výškový model České republiky bude pro veřejnou správu, státní orgány i řadu dalších subjektů značným přínosem," dodává Ing. Karel Večeře. "Těší mě také fakt, že se nám daří držet krok s vyspělými zeměmi -- podobný model například právě dokončuje Bavorsko a my nebudeme příliš pozadu."

pk