pruhy pruhy
ISSS – Local and regional information society ISSS – Local and regional information society 12.–13. dubna 2010, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Biblioweb 2010 – oblíbené soutěže se zúčastnily přes 4 desítky knihoven

12. 4. 2010, 20.35, Hradec Králové

img_7867.jpg img_7879.jpg img_7891.jpg img_7915.jpg

Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP) zorganizoval již jedenáctý ročník soutěže o nejlepší webovou prezentaci knihovny (počtvrté pod záštitou Asociace krajů České republiky). Odborná porota zhodnotila webové stránky 42 veřejných a odborných knihoven. Soutěžící knihovny byly hodnoceny také z hlediska přístupnosti stránek pro handicapované uživatele a udělena byla i cena veřejnosti.

  • V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcích nad 25 tisíc obyvatel zvítězila Městská knihovna Litvínov, na druhém místě se umístila Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně a na třetím Krajská knihovna Karlovy Vary.
  • V kategorii knihoven v obcích od 5 tisíc obyvatel do 25 tisíc obyvatel bylo pořadí na prvních třech místech stejné jako loni – vítězství si odnesla Městská knihovna v České Třebové před Krajskou knihovnou Vysočiny v Havlíčkově Brodě a Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí.
  • V kategorii knihoven v obcích do 5 tisíc obyvatel byla nejúspěšnější Městská knihovna Jevíčko před Místní knihovnou Strašice a Městskou knihovnou Nové Sedlo.

Celkové pořadí ovlivnilo kritérium, jímž se zjišťovalo, zda jsou stránky přístupné pro handicapované uživatele podle českých Pravidel přístupnosti a WCAG 2.0. Metodické centrum informatiky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR vyhodnotilo jako nejlepší webové stránky Městská knihovny Litvínov. Ty stejně jako stránky Městské knihovny v Ústí nad Orlicí jako jediné získaly maximum 10 bodů a o pořadí proto rozhodl vyšší počet pomocných bodů.

Letos pošesté hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost, která měla možnost hlasovat prostřednictvím speciálních webových stránek. O "prsa" zvítězila v této kategorii Městská knihovna a infocentrum Smržovka před Knihovnou U Mokřinky Mokré. Třetí byla Městská knihovna Česká Třebová.

Podrobné hodnocení