ISSS -- Local and regional information society 3.--4. dubna 2006
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Programové prohlášení ČSSD z oblasti ICT

Zásady

Sociální demokracie počítá i nadále s tím, že bude ve své hospodářské politice uplatňovat solidaritu, sociální soudržnost, boj proti sociálnímu vyloučení a sociální spravedlnost v rovnováze s motivací, odpovědností a rovností šancí. Sociální soudržnost přitom považuje za klíčový faktor konkurenceschopnosti a hospodářského růstu.

Cílem politiky ČSSD je vytvoření společnosti, jejíž rozvojový potenciál bude stavět na kvalifikaci a vzdělání občanů -- vytvoření vzdělanostní společnosti, která je schopná vytvářet podmínky, ve kterých může co nejvíce lidí rozvíjet své schopnosti tak, aby z nich měli prospěch oni i ostatní.

Současná epocha je charakterizována zásadními změnami v technologiích, které ve svém důsledku mění ekonomiku, společnost i způsob života. Původní soupeření o tuny produktů přešlo do souboje o dokonalejší a rychlejší informace. Vytváří se nový tržní segment, kde se obchoduje s nehmotným produktem, myšlenkami, nápady a know-how. Cílem je pokračovat v zavádění informačních technologií do běžného života občanů, veřejné správy, zdravotnictví a sociálních služeb.

Informatizace státní správy -- informatizovaná demokracie

Moderní technologie umožní zlepšit a zlevnit veškeré správní agendy obcí, regionů i státu a usnadní plnění povinnosti jejich institucí informovat v maximální míře veřejnost o své činnosti. Lepší přístup k těmto informacím je předpokladem rozvoje nových forem demokracie zvyšujících spoluúčast každého občana na jejich rozhodování. Vznik tzv. informatizované demokracie je neoddělitelný od změny faktické nadvlády institucí státu a samosprávy nad občany ve služby pro ně.

Vytvoření propojeného informačního systému veřejné správy a integrované sítě kontaktních míst s veřejnou správou při využití internetu odstraní zbytečnou byrokracii a přiblíží stát i obce občanům.

Prostředkem vedoucím k efektivnějšímu budování integrovaných informačních systémů státu a samosprávy je programové financování a centrální řízení budování informačních systémů veřejné správy.

ČSSD navrhuje:

  • Rozšiřovat elektronickou komunikaci se státní správou a podporovat koncept
    e-governmentu.
  • Zvýšit dostupnost širokopásmového připojení k internetu.
  • Posílit pravomoci a zároveň i odpovědnost Ministerstva informatiky za mezirezortní koordinaci budování informačních systému veřejné správy, rozvoj příslušného právního rámce informační společnosti a koordinaci postupu při implementaci předpisů EU pro komunikační služby a informační technologie, a to nejenom pasivním převzetím, ale i tvůrčím podílem na jejich přípravě.

Při budování integrovaného informačního systému veřejné správy je třeba důsledně dbát na ochranu osobních dat občanů v informačních systémech a na zabránění jejich zneužití. Provázání informačních systémů veřejné správy přes tzv. sdílené bezpečné referenční rozhraní a využívání společných základních registrů umožní, aby data jednou poskytnutá veřejné správě nebyla jiným úřadem znovu na občanovi vyžadována a zároveň aby byla zajištěna jejich spolehlivá ochrana. V integrovaném systému veřejné správy by (po jeho dobudování) měly platit tři základní zásady:

  • Občan by měl mít přístup ke všem evidencím, které o něm veřejná správa vede.
  • Občan by měl mít možnost sám (i prostřednictvím internetu) iniciovat aktualizaci změněných dat (např. změna adresy bydliště), pokud tak státní instituce neučiní sama.
  • Osobní data uložená v propojených informačních systémech veřejné správy musí být důsledně chráněna před zneužitím. Přístup k datům a jejich propojování musí být umožněn oprávněné osobě jen v takovém rozsahu a účelu, které stanoví legislativní předpisy (a technickými prostředky musí být zabezpečena evidence o všech přístupech orgánů státu k osobním datům občanů pro možnou následnou kontrolu Úřadu pro ochranu osobních údajů).

Pro zabezpečení ochrany dat a zjednodušení přístupu k elektronickým dokumentům bude ČSSD podporovat rozvoj využívání elektronických identifikátorů (čipových karet) jak ve veřejné správě, tak v obchodním styku.

Širší využití ICT v malých a středních podnicích pro zvýšení produktivity práce a konkurenceschopnosti, a proto ČSSD navrhuje vyhlásit v roce 2007 program zavádění a využívání ICT v malých a středních podnicích.

Informatizace zdravotnictví

Informační technologie přinášejí velké možnosti pro zefektivnění zdravotnictví. Informační technologie ve zdravotnictví umožní zprůhlednit financování zdravotnictví, vyhodnocovat kvalitu lékařské péče ve vztahu k nákladům a přinášet tak podklady k účelnější alokaci zdrojů.

ČSSD navrhuje podporovat zapojování České republiky do celoevropských projektů e-Health týkajících se např. zavádění elektronické preskripce, bezpečného ukládání a přenosu zdravotnických dat, zavádění elektronických identifikátorů (čipových karet), aplikace telemedicínských přístupů apod.

Důsledným využíváním nových komunikačních a informačních technologií a koordinací centrálních zdrojů informací, dostupných občanovi vytvořit nové služby státu občanovi a umožnit občanovi snadnější komunikací s orgány státní správy a samosprávy.