CZ.NIC na ISSS 2017

Velký sál

  • Mgr. Jiří Průša, CZ.NIC, z. s. p. o., 15'
    Soubory ke stažení
    Anotace
    Je tomu již devět měsíců, co v České republice žijeme s nařízením eIDAS. Cílem přednášky je především shrnout aktuální stav implementace eIDAS jak u nás, tak v dalších evropských státech. Posluchači se tak např. seznámí s jednotlivými službami vytvářejícími důvěru, jejich přínosem pro využití ve veřejné správě, ale třeba i s tím, na co si dát v rámci eIDAS pozor a že ne vše co je „eIDAS ready“, musí skutečně splňovat požadavky tohoto nařízení. Zvláštní pozornost bude věnována ověřování kvalifikovaných elektronických podpisů. V rámci přednášky budou též ve formě otázek a odpovědí shrnuty dopady eIDAS na veřejnou správu.
  • Jaromír Talíř, CZ.NIC, z. s. p. o., 20'
    Soubory ke stažení
    Anotace
    Nezbytný předpoklad pro vzájemné uznávání eID dle nařízení eIDAS představuje vybudování národního eID uzlu. Ten musí mít členské státy zprovozněný nejpozději do 29. 9. 2018. V České republice budování tohoto uzlu pojmenovaného CZ.PEPS na základě smlouvy s Evropskou komisí zajišťuje sdružení CZ.NIC.
    V rámci přednášky budou informace o projektu CZ.PEPS zasazeny do širšího kontextu vzájemného uznávání eID včetně legislativního rámce jak na evropské, tak na národní úrovni. V přednášce tak zazní i informace o aktuální situaci ohledně vzájemného uznáváním (m pryč) eID v jiných zemích EU, především pak v Německu, které jako první předložilo popis svého národního eID schématu. Zapomenuto nebude ani na aktuální vývoj v ČR prezentovaný z pohledu soukromého poskytovatele identit a služby mojeID.

Jednací sál

  • Mgr. Jiří Průša, CZ.NIC, z. s. p. o., 15'
    Soubory ke stažení
    Anotace
    Od 1. ledna 2017 vede sdružení CZ.NIC mezinárodní projekt „Open crowdsourcing data related to the quality of service of high-speed Internet”, který se zaměřuje na měření kvality (QoS) mobilního internetu.
    Hlavním cílem projektu je sjednotit a rozšířit uživatelské aplikace jako je český NetMetr či rakouský NetTest a zároveň vypracovat jednotnou celoevropskou metodologii měření. V rámci přednášky bude nejen stručně představen tento projekt financovaný Evropskou komisí v rámci Nástroje pro propojení Evropy (CEF), ale především demonstrován přínos spolupráce v oblasti otevřených dat v rámci Evropy, který může posloužit jako inspirace i pro další české projekty.

Velký sál

  • Patrick Zandl, CZ.NIC, z. s. p. o., 15'
    Soubory ke stažení
    Anotace
    S postupující digitalizací státní správy a prorůstáním internetu do všech aspektů našich životů se stále důležitějším tématem stává bezpečnost a ochrana před digitálními hrozbami. Jenže ta vyžaduje značné znalosti a stálé vzdělávání. Jaká jsou rizika digitálních útoků a jak se mohou běžné instituce bránit? Podívejme se na zkušenosti z bezpečného a otevřeného routeru Turris Omnia vyvíjeného sdružením CZ.NIC. Turris se sám aktualizuje, brání se před běžnými bezpečnostními hrozbami a snaží se detekovat i ty nové, kdy využívá zkušeností získaných z ostatních routerů k tomu, aby ochránil i vaši síť. Na příkladu botnetů a provozu služeb Internetu věcí si ukážeme přínosy tohoto přístupu.

Malý sál

  • Diskuse a dotazy
    Ing. Pavel Rous, Komise pro informatiku Svazu měst a obcí ČR; Ing. Petr Pavlinec, Kraj Vysočina; Ing. Ondřej Felix, CSc., Ing. Roman Vrba, Ing. Petr Kuchař, Ing. Miroslav Tůma, Ph.D., Ministerstvo vnitra ČR; Ing. Michal Pešek, Správa základních registrů; Ing. Rostislav Mazal, PhDr. Aleš Pekárek, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR; Mgr. Jiří Průša, CZ.NIC, z. s. p. o.; Mgr. et Mgr. Vít Zvánovec, Úřad pro ochranu osobních údajů; a další