Triada Munis iMunis ISSS DMO Obec a finance DVS Solón
  pruhy pruhy
ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě 7.–8. dubna 2014, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Konference ISSS 2014 je minulostí

8. 4. 2014, 15.00, Praha

V královéhradeckém kongresovém centru Aldis skončil v úterý odpoledne sedmnáctý ročník konference ISSS/V4DIS – jedné z největších akcí zaměřených na informatizaci a reformu veřejné správy v celém regionu střední a východní Evropy. Během dvoudenního programu se uskutečnilo přibližně 200 přednášek, prezentací a diskusních setkání, ve výstavní části se představilo přes 100 dodavatelů technologií a služeb, institucí a dalších subjektů. Počet registrovaných hostů konference opět překročil 2 tisícovky. Mezi hosty se letos objevili i vysocí představitelé Evropské unie – místopředsedkyně EK a komisařka pro digitální agendu Neelie Kroes a místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák. Akce se konala pod osobní záštitou předsedy vlády ČR Bohuslava Sobotky, vicepremiéra Pavla Bělobrádka, ministra vnitra Milana Chovance, ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové a Asociace krajů ČR. Visegrádskou konferenci V4DIS zaštítil místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka a jedním z významných hostů byla i ředitelka Mezinárodního visegrádského fondu (IVF) Karla Wursterová.

Nejsledovanější částí programu bylo jako obvykle pondělní dopolední slavnostní zahájení ve Velkém sále, jehož moderátorem byl opět Jakub Železný. Příležitost k úvodní zdravici dostal již tradičně primátor Hradce Králové Zdeněk Fink. Hejtman Kraje Vysočina, který byl spoluorganizátorem letošní konference V4DIS, pak uvedl paní komisařku Neelie Kroes. Po jejím projevu vystoupili místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák a vicepremiér ČR Pavel Bělobrádek. Šéf poradců premiéra Vladimír Špidla pak přečetl krátkou zdravici předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který se kvůli pracovnímu vytížení nemohl slavnostního zahájení zúčastnit, a oficiální část zahájení uzavřel první náměstek ministra vnitra Jan Sixta.

V oblíbené „kavárenské“ diskusi, která vyplnila následující hodinu, si účastníci konference mohli vyslechnout názory řady osobností, mezi nimiž nechyběla ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová, náměstci ministra vnitra Adriana Krnáčová a Jaroslav Strouhal, první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp, náměstkyně ministra práce a sociálních věcí Iva Merhautová, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc, předseda ČÚZK Karel Večeře, předseda ČTÚ Jaromír Novák, digitální šampion ČR a architekt českého e-governmentu Ondřej Felix, místopředseda PS Parlamentu ČR Jan Bartošek, poslanci Milada Halíková a Ivan Pilný nebo nový generální ředitel České pošty Martin Elkán. Podnikatelský sektor zastupovali prezident ICT Unie Svatoslav Novák, ředitel úseku komunálního financování České spořitelny Milan Hašek, generální ředitelka Microsoft ČR Biljana Weber, generální ředitel IBM Branislav Šebo, generální ředitel Cisco ČR Jiří Devát a ředitel konference ISSS/V4DIS Tomáš Renčín.

Komisařka Neelie Kroes ve svém projevu zdůraznila potřebu sladění české informatizace veřejné správy s hlavními trendy Evropské unie a mimo jiné poznamenala: „Využijte možností, které vám EU nabízí, zvláště pak příležitosti investovat do budoucnosti – do lepších služeb na mezinárodní úrovni, do veřejných zakázek, elektronizace zdravotnictví apod. Existuje řada programů, z nichž lze financovat další rozvoj – například Horizont 2020, zatím největší program v oblasti výzkumu a inovací, nebo nový program určený pro online služby.“

Další program konference se tradičně zaměřil především na aktuální otázky rozvoje e-governmentu, takže není divu, že v něm významnou roli hrály prezentace Ministerstva vnitra ČR. První náměstek Jan Sixta, který zastupoval nepřítomného Milana Chovance, už v úvodním projevu zdůraznil hlavní koncepci ministerstva: „Abychom dosáhli lepší, přívětivější a rychlejší veřejné správy, musíme se zcela pevně držet základních bodů. Tedy vycházet z toho, že moderní technologie jsou pouze prostředkem, ne cílem. Zprovoznit pouze ty systémy, které přímo a bez oklik povedou ke zjednodušení komunikace občanů a firem s veřejnou správou i mezi úřady. Provozovat pouze takové systémy, které budou prospěšné pro občany, přebujelou veřejnou správu zjednoduší a dále nezatíží.“

V následujících prezentacích se zástupci MV zaměřili hlavně na nejdůležitější stávající či budoucí projekty tuzemského e-governmentu, jako jsou systém základních registrů, úplná elektronická podání, e-identita v mezinárodním měřítku, eSbírka a eLegislativa, procesní modelování agend, přístupnost informací pro hendikepované či další strategie rozvoje.

V programu konference ale zaujala i další témata, jako například e-government v evropském kontextu, elektronizace zdravotnictví a sociálních služeb, opendata, problematika veřejných zakázek, digitalizace a archivace dokumentů, strategie 2014+ a veřejná správa, dopady zákona o kybernetické bezpečnosti nebo systémy GIS a související problematika.

Během dvou dnů konference se tradičně uskutečnilo několik dalších doprovodných akcí, jako například ICT summit zástupců ICT průmyslu a vlády zaměřené na konkurenceschopnost tohoto segmentu i aktuální problémy – letos byl jedním z důležitých bodů podpis společného memoranda o spolupráci ICT Unie a České bankovní asociace, setkání poslaneckých klubů, zasedání komisí Rady Asociace krajů ČR a Gremia ředitelů krajských úřadů, diskuse zástupců akademické obce a odborníků zaměřené na lepší sepjetí vědy, výzkumu a spolupráci s veřejnou správou či setkání Sdružení tajemníků obecních a městských úřadů.

Soutěže

V průběhu pondělního programu byly také vyhlášeny výsledky populárních soutěží a předána ocenění. Do mezinárodní části konference patřilo například vyhlášení soutěže Eurocrest, kde se mezi hlavní oceněné projekty roku zařadily oficiální stránky města Úštěk, loňský vítěz kategorie měst v národní soutěži Zlatý Erb, a vedle toho také oficiální stránky slovenské Banské Bystrice a polského města Kolobrzeg. Svoji chvíli slávy si prožili také vítězové letošního ročníku soutěže JuniorErb, kteří měli navíc možnost téměř hodinu diskutovat s komisařkou Neelie Kroes a poté převzali z jejích rukou a za přítomnosti ředitelky Mezinárodního visegrádského fondu Karly Wursterové pamětní listy. Vítězem soutěže se stal projekt Společnost Arcibiskupského gymnázia v Praze, druhé místo získali Jakub Englický a Šimon Polan s webovými stránkami Gymnázia Zikmunda Wintra Rakovník a na třetím místě skončil Filip Kočí s webem školního parlamentu ZŠ Sokolov, Švabinského.

Během pondělního galavečera pak přišla řada na vítěze soutěže Zlatý erb a Bibilioweb a náměstkyně ministra vnitra pro veřejnou správu Adriana Krnáčová předala zvláštní cenu ministra vnitra za přínos k rozvoji informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě za rok 2013. Držitelem ceny se stal Liberecký kraj, a to za „podporu otevřených dat na Portálu veřejné správy“.

Organizátoři a partneři

Hlavním pořadatelem konference ISSS/V4DIS byla jako obvykle společnost Triada, spolupořadateli pak sdružení Český zavináč, společnost Ponca a časopis Obec a finance. Na organizaci visegrádské konference se významně podílel Kraj Vysočina. Mezi spolupracujícími subjekty byly ICT Unie, Hradec Králové, Kladno, Královéhradecký kraj, Calendarium Regina, STMOÚ – Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů a jako analytický partner společnost IDC CEMA.

Generálním partnerem konference byla Česká spořitelna, hlavními partnery společnosti ATOS, CISCO, Česká pošta, IBM, ICZ a VITA software, hlavním odborným partnerem Microsoft, partnery pak Accenture, Asseco, AutoCont, AV Media, Citrix, Fujitsu, Gordic a HP. Partnery odborných bloků se staly ČIMIB (Český institut manažerů informační bezpečnosti), T-Mobile, T-Systems a VEEAM, na jejich programu se pak podílela řada ministerstev a státních organizací i samospráv.