Triada Munis iMunis ISSS DMO Obec a finance DVS Solón
  pruhy pruhy
ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě 7.–8. dubna 2014, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Konference ISSS 2014: Kam kráčí český e-government?

7. 4. 2014, 8.00, Hradec Králové

V kongresovém centru Aldis dnes začíná 17. ročník tradiční konference ISSS, kterou již přes deset let doprovází mezinárodní konference V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society). Konference ISSS je renomovanou komunikační a prezentační platformou pro všechny subjekty veřejné správy, odborníky i dodavatele technologií a služeb, podílejících se na informatizaci společnosti a rozvoji e-governmentu. Od svých počátků se její rámec značně posunul od původního internetového pojetí a dnes už se zaměřuje daleko komplexněji na implementaci moderních technologií, redukci administrativy, modernizaci procesů a celkovou reformu správy věcí veřejných.

Konference se v posledních létech pravidelně koná pod oficiální záštitou a zpravidla i za osobní účasti předsedy vlády ČR, ministra vnitra, dalších rezortních ministrů a Asociace krajů ČR. Samozřejmostí je účast představitelů obou komor Parlamentu ČR, šéfů státních úřadů, krajských hejtmanů, primátorů měst a řady dalších osobností. Letošní ročník navíc poctila svojí osobní účastí i místopředsedkyně EK a komisařka pro digitální agendu Neelie Kroes.

„Účast paní komisařky nás samozřejmě velice těší a bereme jej jako potvrzení pozitivního vnímání této akce v celoevropském měřítku,“ poznamenává RNDr. Tomáš Renčín, výkonný ředitel konference. „Její přítomnost na konferenci je oceněním všech, kteří se na úspěšné realizaci podílejí, včetně všech spolupracovníků i partnerů.“

V rámci programu konference se každoročně konají významné doprovodné akce, jako například ICT summit, setkání zástupců ICT průmyslu a vlády zaměřené na konkurenceschopnost tohoto segmentu, setkání poslaneckých klubů, zasedání komisí Asociace krajů ČR, setkání zástupců akademické obce a odborníků zaměřené na lepší sepjetí vědy, výzkumu a spolupráci s veřejnou správou či setkání Sdružení tajemníků obecních a městských úřadů.

„Konferenci ISSS osobně vnímám jako ideální příležitost pro to jasně si stanovit, jak ve veřejné správě a e-governmentu dál,“ říká ministr vnitra ČR Milan Chovanec. „Základem pro všechny kroky nejen v e-governmentu musí být vědomí, že finanční prostředky je nutné využívat efektivně a s tím, že veškeré realizované kroky musí mít jasný cíl, tedy zlevnit a zjednodušit fungování veřejné správy.“

Podobně jako se rozšiřuje účast politických špiček, roste i počet registrovaných účastníků – prvního ročníku v roce 1998 se účastnilo 450 hostů, pátého ročníku již 1700 hostů z 18 zemí, desátého ročníku přes dvě tisícovky a v několika posledních letech kolísá počet účastníků kolem čísla 2300. Rok od roku rovněž přibývá zájemců o zařazení přednášky či prezentace – těch se odehraje v rámci dvoudenního programu konference každoročně až 250 – a stabilního počtu dosahuje i seznam firem a institucí, které chtějí oslovit přítomné zástupce veřejné správy a odborníky doprovodnou expozicí.

Hlavním bodem dvoudenního programu konference ISSS 2014 budou přednášky zaměřené na pokračování reformy veřejné správy a aktuální otázky rozvoje e-governmentu. Dominantními tématy budou priority vlády vzešlé z podzimních voleb, nové programovací období Evropské unie (2014+) a diskuse o tom, kam nasměrovat finanční prostředky. Stranou určitě nezůstanou stávající infrastrukturní projekty e-governmentu a prostor opět dostanou moderní trendy včetně cloudu, outsourcingu či virtualizace nebo využívání mobilních technologií ve veřejné správě či geoinformační politice státu. Pro ucelené okruhy témat budou připraveny samostatné odborné bloky. A jako obvykle – svůj prostor i zájemce si najdou vybrané „příklady dobré praxe“ měst, obcí a regionů.

Vedle své tradiční role nezávislé platformy soustřeďující prakticky všechny rozhodující subjekty, odborníky i dodavatele technologií, kteří se podílejí na rozvoji informatizace veřejné správy, je konference ISSS jako vždy ideální příležitostí pro prezentaci firmy, produktů a služeb či úspěšných projektů. Nabízí skutečně unikátní šanci být v centru dění – stalo se už samozřejmostí, že právě v jarním Hradci Králové se představuje většina novinek, které s reformou a modernizací veřejné správy úzce souvisejí, a rozhoduje se zde o tom, jakým směrem se bude celý proces v následujících měsících a letech ubírat.

„Věřím, že i sedmnáctý ročník konference ISSS přinese všem zúčastněným informace o novinkách v modernizaci veřejné správy a bude místem, kde společně určíme směr vývoje e-governmentu pro další období,“ dodává MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina, který se podílí na organizaci visegrádské konference V4DIS. „Přeji konferenci úspěch, účastníkům mnoho nových poznatků a všem ostatním přínosy z realizace konkrétních projektů.“