Triada Munis iMunis ISSS DMO Obec a finance DVS Solón Český zavináč
  pruhy pruhy
ISSS – Local and regional information society ISSS – Local and regional information society 4.–5. dubna 2011, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Začíná 14. ročník konference ISSS

4. 4. 2011, 8.00, Hradec Králové

V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové začíná 14. ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS 2011). Jako obvykle se zde scházejí vrcholní politici, zástupci státních orgánů i samosprávných celků, odborníci na informatizaci veřejné správy a dodavatelé moderních technologií a služeb a budou se dva dny věnovat aktuálním otázkám souvisejícím s dalším rozvojem e-governmentu. Tato tradiční akce, která patří mezi nejvýznamnější konference svého druhu v celém středo- a východoevropském regionu, je i letos doprovázena mezinárodními konferencemi LORIS (Local and Regional Information Society) a V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society). Pondělní program je navíc rozšířen o další prestižní akce – ICT summit 2011, uzavřené jednání zástupců vlády ČR a ICT průmyslu, a také zasedání Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost.

"Jako obvykle jsme se snažili sestavit celý program tak, aby věrně odrážel současný stav rozvoje elektronizace celé veřejné správy," říká RNDr. Tomáš Renčín, výkonný ředitel konference. "Právě dnes, kdy se krátí rozpočty a hledají maximální úspory, se ukazuje, že dobře realizované ICT projekty mohou nejen výrazně zvýšit efektivitu jednotlivých procesů i celého výkonu veřejné správy, ale také uspořit nemalé prostředky. Informatizaci v této oblasti už zastavit nelze, takže se dá předpokládat, že diskuse o tom, jak dál, budou zcela určitě na letošní konferenci dominovat."

Program konference se jako obvykle dotýká všech aktuálních témat a problémů dalšího rozvoje e-governmentu. Vedle toho, jak s omezenými prostředky zajistit další plynulý rozvoj, se bude jednat o budování systému základních registrů, pokračování většiny stávajících infrastrukturních projektů e-governmentu, bezpečnosti informačních systémů, digitalizaci a archivaci dokumentů, správě a ochraně identit, komunikační infrastruktuře veřejné správy či geoinformační politice státu. V programu nechybí ani tradiční samostatné odborné bloky s ucelenými okruhy témat věnovanými například elektronizaci zdravotnictví (eHealth), turistickému ruchu (eTurismus) nebo digitalizaci televizního vysílání. Na pořadu jednání jsou i informace o financování projektů ze zdrojů EU, počítačové gramotnosti a vzdělávání a svůj prostor dostávají i "best practices" měst, obcí a regionů. V programu doprovodných mezinárodních konferencí LORIS a V4DIS převažuje twinningová spolupráce evropských měst a regionů či výměna zkušeností s partnery z EU a zemí Visegrádské čtyřky.

Čtrnáctý ročník konference se koná pod osobní záštitou premiéra ČR Petra Nečase, ministra vnitra Radka Johna, ministra zdravotnictví Leoše Hegera, ministra životního prostředí Tomáše Chalupy a Asociace krajů ČR, visegrádské konferenci poskytuje svoji záštitu 1. místopředseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka.

Konference, která se tradičně koná za podpory hostitelského města Hradec Králové, naváže podle všech předpokladů na dosavadní úspěšné ročníky – v posledních letech se pravidelně registruje více než 2 tisíce účastníků, koná se přibližně 250 přednášek a prezentací a ve výstavní části se představuje přes 110 vystavovatelů.