Triada Munis iMunis ISSS DMO Obec a finance DVS Solón Český zavináč
  pruhy pruhy
ISSS – Local and regional information society ISSS – Local and regional information society 4.–5. dubna 2011, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Přípravy 14. ročníku tradičního setkání jsou v plném proudu

14. 9. 2010

Ve dnech 4. a 5. dubna 2011 se v Hradci Králové uskuteční již čtrnáctý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě. V kongresovém centru Aldis se setkají vrcholní politici, zástupci státních orgánů a samosprávných celků, odborníci i dodavatelé moderních technologií a budou se dva dny věnovat aktuálním otázkám souvisejícím s dalším rozvojem e-governmentu. Přípravy konference v současné době běží naplno a na základní kostře programového schématu, stejně jako na některých doprovodných akcích a prezentacích se intenzivně pracuje.

"Konference ISSS 2011 by měla dát jasnou odpověď na to, jak bude v dalších měsících a létech – a to i s ohledem na plánované škrty v rozpočtech – vypadat další rozvoj e-governmentu v této zemi," říká RNDr. Tomáš Renčín, výkonný ředitel konference. "Právě na jaře, více než po půl roce fungování nové vlády a navíc pár měsíců poté, co se po komunálních volbách částečně obmění i samosprávy, bude ideální čas k tomu, prodiskutovat případné změny a novinky. Je jen logické, že to bude opět v královéhradeckém Aldisu, kde se každoročně scházejí více než 2 tisícovky lidí, kteří k celé problematice rozhodně mají co říci…"

Program konference ISSS 2011 bude jako obvykle reagovat především na aktuální problémy informatizace veřejné správy, a to včetně úsporných opatření. Stranou nezůstanou tradiční témata jako budování systému základních registrů, další rozvoj většiny stávajících infrastrukturních projektů e-governmentu, otázky bezpečnosti informačních systémů, digitalizace a archivace dokumentů, správa a ochrana identit, komunikační infrastruktura veřejné správy či geoinformační politika státu a mapové služby. Pro ucelené okruhy témat jako jsou například eHealth, eTurismus nebo digitalizace televizního vysílání budou připraveny samostatné odborné bloky. Na pořadu jednání nebudou chybět ani informace o financování projektů ze zdrojů EU, počítačové gramotnosti a vzdělávání a svůj prostor dostanou i "best practices" měst, obcí a regionů. V programu doprovodných mezinárodních konferencí LORIS a V4DIS, které budou tradiční součástí dvoudenního programu, bude převažovat především výměna zkušeností s partnery z Evropské unie a zemí Visegrádské čtyřky.

Mezi účastníky konference se tradičně objeví řada politických špiček, zástupců státních orgánů (včetně ministrů, náměstků i šéfů odborů), hejtmani, primátoři, starostové a tajemníci malých i velkých mést a obcí, řada dalších pracovníků státní správy a samosprávy, stejně jako odborníci i manažeři velkých firem z celého segmentu informačních a komunikačních technologií, finančního sektoru či poskytovatelů služeb pro obce, města a kraje. Jako obvykle lze počítat i s řadou hostů ze sousedních zemí – zástupců evropských úřadů a organizací, nevládních organizací, evropských sítí, celostátních institucí, regionů, měst a obcí.

Konference ISSS/LORIS/V4DIS 2011 zřejmě opět naváže na dosavadní úspěšné ročníky – v posledních letech se na oficiální dvoudenní program pravidelně registruje zhruba 2,5 tisíce účastníků, koná se přibližně 250 přednášek a prezentací a ve výstavní části se představí přes 110 vystavovatelů. Poslední ročníky konference se vždy konaly pod osobní záštitou premiéra, ministra vnitra a Asociace krajů ČR, visegrádské konferenci poskytuje svoji záštitu předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka.