ISSS -- Local and regional information society 4.--5. dubna 2005
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Výsledky soutěže Zlatý erb 2005

4. 4. 2005, 20.40, Hradec Králové

dsc_3354.jpg dsc_3357.jpg dsc_3360.jpg dsc_3368.jpg dsc_3374.jpg dsc_3382.jpg dsc_3386.jpg dsc_3393.jpg dsc_3411.jpg dsc_3424.jpg

Ceny sedmého ročníku soutěže Zlatý erb (http://zlatyerb.obce.cz) o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí na konferenci ISSS v pondělí 4. 4. 2005 byly uděleny.

V kategorii Nejlepší webová stránka města

1. místo MČ Praha 12 http://www.praha12.cz
2. místo Dačice http://www.dacice.cz
3. místo Jirkov http://www.jirkov.cz

V kategorii Nejlepší webová stránka obce

1. místo Dolní Vilémovice (Vysočina, okres Třebíč) http://www.dolnivilemovice.cz
2. místo Mutěnice (Jihomoravský kraj, okres Hodonín) http://www.mutenice.cz
3. místo Pozdeň (Středočeský kraj, okres Kladno) http://www.pozden.cz

V kategorii Nejlepší elektronická služba

1. místo
a cena AKČR
Město Přerov: Interaktivní elektronická podpora obsluhy občana
2. místo Město Vyškov: Objednávání přes Internet na odbor dopravy -- dopravní agendy
3. místo Město Beroun: Mapa Berouna, mapa Berounska

Dále byly uděleny zvláštní ceny:

  • Zvláštní cena ministra vnitra udělená ministrem vnitra Františkem Bublanem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky při soutěži Zlatý erb
    byla udělena soutěžícímu
    Město Buštěhrad (http://www.mestobustehrad.cz) ze Středočeského kraje
  • Zvláštní cena ministra pro místní rozvoj udělená ministrem pro místní rozvoj Jiřím Paroubkem za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách při soutěži Zlatý erb
    byla udělena soutěžícímu
    Obec Velké Žernoseky (http://mesta.obce.cz/velkezernoseky) z Ústeckého kraje, okresu Litoměřice
  • Zvláštní cena Asociace krajů za inovativní elektronickou službu při soutěži Zlatý erb
    byla udělena soutěžícímu
    Město Přerov: Interaktivní elektronická podpora obsluhy občana (Olomoucký kraj)
  • Cena veřejnosti udělená sdružením BMI při soutěži Zlatý erb
    byla udělena soutěžícímu
    Město Blansko (http://www.blansko.cz) z Jihomoravského kraje
  • Zvláštní cena odborné poroty soutěže Zlatý erb
    byla udělena soutěžícímu
    Jihočeský kraj (http://www.kraj-jihocesky.cz)

Loňský vítěz Zlatého erbu Dačice bude oceněn v evropské soutěži o nejlepší webové stránky samospráv EuroCrest (http://www.isss.cz/loris/eurocrest.asp).

Soutěž Zlatý erb vyhlašuje Sdružení Zlatý erb pod záštitou Ministerstva informatiky ČR, Ministerstva vnitra ČR a Asociace krajů ČR. Krajská kola vyhlašují kraje ČR. Soutěž je pořádána ve spolupráci se Svazem měst a obcíportálem Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu.

Cílem soutěže je podpořit modernizaci místní a regionální veřejné správy prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům i specifickým skupinám uživatelů s využitím internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích České republiky. Zlatý erb byl oceněn jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award.

Tradičními sponzory hlavních cen jsou společnosti Microsoft, Olympus a firma Velebný & FAM, dodavatel vyšívaných vlaječek.

Se soutěží Zlatý erb spolupracují odborní partneři, zejména Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých SONS -- projekt www.blindriendly.cz (hodnocení bezbariérové přístupnosti) a Otevřená společnost, o. p. s. -- projekt Otevřete pod vedením Oldřicha Kužílka (hodnocení plnění zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím).

Ve Zlatém erbu se soutěží v kategoriích:

  1. Nejlepší webové stránky města (včetně magistrátů, městských částí a obvodů. V hl. m. Praze webové stránky městských částí pověřených výkonem státní správy, tj. Praha 1--22)
  2. Nejlepší webové stránky obce (v hl. m. Praze webové stránky ostatních městských částí)
  3. Nejlepší elektronická služba

Nově jsou letos formulována hodnotící kritéria, jsou konkrétnější a kladou důraz na vysokou míru objektivity posuzování. Porotci se letos nově specializují na hodnocení vybraných kritérií podle své odbornosti. V celostátní kole se v kategorii Nejlepší webová stránka měst a Nejlepší webová stránka obcí hodnotí podle kritérií:

  1. Test reakce na žádost o informaci (letošní novinka)
  2. Povinné informace (17 bodů ISVS)
  3. Doporučené informace
  4. Doplňkové informace
  5. Ovládání webu, navigace a přehlednost stránky
  6. Test rychlosti vyhledání informace (testují studenti)
  7. Výtvarné zpracování s přihl. k zobrazení v různých prohlížečích
  8. Bezbariérová přístupnost -- podrobný test (podle Pravidel pro tvorbu přístupného webu vydaných Ministerstvem informatiky)
  9. Inovativní přidaná hodnota
  10. Pomocné služby

V krajských kolech se používá pět vybraných kritérií. V kategorii Nejlepší elektronická služba používají celostátní i krajské poroty kritéria:

  1. Užitečnost služby
  2. Nápaditost řešení

Celkově bylo hodnoceno v krajských kolech přes 450 webových stránek měst, obcí a elektronických služeb. Do hodnocení se zapojilo více než 100 porotců. Do hlasování se zapojili i občané, uživatelé internetu. Mohli totiž podpořit svého favorita na Cenu veřejnosti zasláním nominačního lístku z portálu Města a obce online (http://mesta.obce.cz). Bylo zasláno téměř 4200 platných hlasů veřejnosti.

Přehled všech soutěžících v jednotlivých krajských kolech, propozice, složení porot a fotografie z předávání cen naleznete na stránce soutěže http://zlatyerb.obce.cz. Soutěž je známá svou maximální otevřeností po vzoru zákona o svobodném přístupu k informacím -- zveřejňují se veškerá bodová hodnocení všech porotců veřejnosti.