ISSS -- Local and regional information society 4.--5. dubna 2005
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Držiteli dvou čestných uznání v rámci soutěže Český zavináč se staly projekty České spořitelny a Úřadu MČ Praha 6

4. 4. 2005, 21.05, Hradec Králové

dsc_3449.jpg

V rámci programu slavnostního večera mezinárodní konference ISSS 2005 v Hradci Králové byly vyhlášeny výsledky soutěže Český zavináč. Letos byla udělena dvě čestná uznání, a to projektu České spořitelny, a. s. -- "Ověřování vlastnictví nemovitosti pomocí dálkového přístupu ke katastru nemovitostí pro potřeby posuzování hypotečních úvěrů" a projektu Úřadu MČ Praha 6 -- "Ověřování vlastnictví nemovitosti pomocí dálkového přístupu ke katastru nemovitostí".

"Sdružení Český zavináč se letos rozhodlo udělit dvě čestná uznání projektům navazujícím na propracovaný systém Českého úřadu zeměměřického a katastrálního, který vedle bezplatného Nahlížení do katastru nemovitostí umožňuje i poskytování řady on-line služeb pro veřejnou správu," říká RNDr. Tomáš Renčín, ředitel konference ISSS a člen poroty sdružení Český zavináč. "Oba zmíněné projekty považujeme za typické ukázky moderního pojetí informatizace veřejné správy, které ukazují, jakým směrem by se snahy v této oblasti měly ubírat."

Projekt České spořitelny, a. s., "Ověřování vlastnictví nemovitosti pomocí dálkového přístupu ke katastru nemovitostí pro potřeby posuzování hypotečních úvěrů" je podle vyjádření poroty soutěže Český zavináč příkladem ostatním subjektům při využívání nových progresivních forem internetové komunikace mezi státem, soukromou sférou a občany.

Projekt Úřadu MČ Praha 6 "Ověřování vlastnictví nemovitosti pomocí dálkového přístupu ke katastru nemovitostí" ocenila porota především pro inovátorské rozhodnutí začít prakticky využívat dálkový přístup do celostátních registrů a za příklad, který tím dává ostatním subjektům veřejné správy ČR.

Z historie soutěže Český zavináč

V prvním ročníku v roce 1999 si toto ocenění odnesl ministr spravedlnosti Otakar Motejl za zpřístupnění obchodního rejstříku (www.justice.cz) na Internetu a také za dlouhodobě otevřený přístup k potřebám široké veřejnosti.

V roce 2000 porota udělila cenu Kanceláři Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za projekt Digitální knihovna Český parlament (www.psp.cz/eknih) s archivem digitalizovaných těsnopisných zpráv z jednání Českého parlamentu od roku 1918 do současnosti.

V roce 2001 cenu získalo ocenění Ministerstvo vnitra ČR za projekty Pátrání po vozidlech, Neplatné doklady a Úřad není labyrint, provozovaných na internetových stránkách www.mvcr.cz.

V roce 2003 zvítězil projekt "Společné česko-slovenské digitální parlamentní knihovny", na němž se podílely Parlamentní knihovna ČR Kancelář Poslanecké sněmovny a odbor informatiky Kanceláře Senátu a Parlamentní knihovna, parlamentní archiv a odbor informatiky Kanceláře Národní rady Slovenské republiky.

V roce 2004 byl oceněn projekt Českého úřadu zeměměřičského a katastrálního "Nahlížení do katastru nemovitostí" -- nepřetržitá a bezplatná služba dostupná všem uživatelům internetu, která umožňuje získat vybrané údaje z katastru nemovitostí, stejně jako informace o stavu jednotlivých řízení založených na příslušném katastrálním pracovišti, a to jak pro účely zápisu vlastnických a jiných práv, tak pro účely potvrzování geometrických plánů.

Pořadatelem soutěže je Sdružení Český zavináč, U Svobodárny 12/1110, 190 00 Praha 9, e-mail: cesky@isss.cz