ISSS -- Local and regional information society 4.--5. dubna 2005
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Portál veřejné správy se rozšiřuje o mapové služby

4. 4. 2005, 13.15, Hradec Králové, MI ČR

Novinkou Ministerstva informatiky připravenou pro letošní ročník konference ISSS je další aplikace Portálu veřejné správy -- mapové služby. Prostřednictvím Portálu veřejné správy budou dálkovým způsobem postupně zpřístupňovány civilní i vojenské mapy z produkce státu.

Mapové služby pracují s několika typy státem garantovaných map a jsou propojené s Adresářem úřadů nebo dostupné přes hlavní stránku Portálu. Základní funkcí mapového serveru je vyhledávání. To umožňuje ke konkrétní lokalitě dohledat příslušnost k územně správnímu celku, geomorfologii, systémy ekologické stability nebo chráněné krajinné oblasti a ověřit existenci poddolovaných území nebo výskyt povodní.

Další novou aplikací Portálu, kterou Ministerstvo informatiky připravuje a která bude zprovozněna ještě v prvním pololetí tohoto roku, je databáze životních situací pro samosprávu. Řadu povinností, jako například výši poplatků za psy, za svoz komunálního odpadu nebo lázeňské poplatky, upravuje samospráva. Obce budou moci použít připravený vzor životní situace, doplnit jej a životní situaci publikovat na Portálu i na vlastních webových stránkách.

V letošním roce obsadilo Ministerstvo informatiky Malý sál kongresového centra Aldis a představení většiny projektů rozdělilo do několika tematických bloků.

Hned první z nich je zaměřen na elektronické podatelny, praktické zkušenosti s jejich zaváděním na obecních úřadech a na ministerstvem připravená Pravidla pro práci s elektronickou poštou. Na loňském ISSS ministerstvo zahajovalo projekt Elektronický podpis obcím. K dnešnímu dni již starostům vydalo na 1500 elektronických podpisů a dalších 36 starostů si pro elektronický podpis přijede v pondělí a v úterý ke stánku ministerstva.

V úterý budou zástupci ministerstva informovat například o průběhu výstavby komunikační infrastruktury veřejné správy. Ministerstvo připravuje změnu celkové koncepce projektu, která umožní spolupracovat s kraji a regionálními sítěmi financovanými z prostředků samosprávy nebo Evropské unie. Cílem ministerstva je rovněž zajistit hladký přechod k ukončení Rámcové smlouvy s Českým Telecomem.

Úplný přehled účasti Ministerstva informatiky na konferenci je k dispozici na www.micr.cz. Stánek ministerstva má číslo 18 a naleznete jej v prvním patře kongresového centra.

Klára Volná