ISSS -- Local and regional information society 4.--5. dubna 2005
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu, Blind Friendly Web -- první krok k přístupnosti

4. 4. 2005, 9.45, Praha, SONS

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR (SONS) se již více než 5 let zajímá o problematiku bezbariérového přístupu zrakově postižených uživatelů k internetu. Svůj projekt Blind Friendly Web prezentují pracovníci Metodického centra informatiky SONS na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě v Hradci Králové letos již po páté.

Jedním z nejzávažnějších důsledků zrakového postižení je podstatné omezení a ztížení přístupu k informacím. Velké množství informací je dnes prezentováno prostřednictvím internetu a každoročně se znásobuje. Přístupný internet navíc umožňuje samostatnost zrakově postižených uživatelů v přístupu a zpracování informací pomocí asistivních technologií (hlasové a hmatové výstupy, softwarové lupy) kompletovaných s PC. Dodnes spousta webových stránek je však pro uživatele se zrakovým postižením nepřístupná a tudíž nepoužitelná. "Aby bylo možné uživatele se zrakovým postižením v používání webu školit a ti pak mohli webové stránky používat, je třeba, aby jejich tvůrci dodržovali pravidla tvorby přístupného webu“, dodává Hana Bubeníčková, vedoucí Metodického centra informatiky SONS. Tato pravidla jsou soustředěna v metodice Dokumentace zásad přístupnosti webových stránek pro nevidomé a slabozraké uživatele, která byla vytvořena v ČR v rámci projektu Blind Friendly Web v SONS (www.sons.cz) a v současné době se začíná šířit i do dalších zemí Evropské unie.

S přípravou novelizace zákona č. 365/2000 Sb. započala v roce 2004 úzká spolupráce odborníků ze SONS, dalších nezávislých specialistů a Ministerstva informatiky, jejímž výsledkem je dokument Best practice -- pravidla pro tvorbu přístupného webu, který na svých internetových stránkách zveřejnilo Ministerstvo informatiky (30. 7. 2004) jako doporučující materiál. Metodika Blind Friendly Web posloužila jako jeden z významných podkladů pro tento doporučují materiál. Přístupnost se tak stává jedním z aspektů kvalitního webu a dostává se do popředí zájmu nejen institucí veřejné správy. Přijetím novely zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy bude přístupnost webů financovaných z veřejných rozpočtů vyžadována ze zákona. "Přístupnost webové prezentace nemusí obnášet zvýšené náklady, pokud se na ni myslí včas na začátku přípravy webové prezentace", vysvětluje Radek Pavlíček, autor metodiky Blind Friendly Web a specialista na problematiku přístupnosti webu.

K úspěchům projektu Blind Friendly Web (www.blindfriendly.cz) patří účast na mnoha konferencích a veletrzích (ISSS Hradec Králové, Invex a Rehaprotex Brno, NGO Market Praha) a to nejen formou samotné prezentace, ale především aktivní účastí v hodnotitelských komisích několika ročníků soutěží (Zlatý Erb, Bibloweb, Být vidět). Jedním z hodnocených kritérií těchto soutěží je přístupnost webových prezentací. Na návrh SONS je udělována cena ministra vnitra za nejlepší bezbariérový web při soutěži Zlatý Erb. Článek o projektu Blind Friendly Web s názvem "Jsou internetové stránky vašeho úřadu přístupné nevidomým?" uveřejněný v týdeníku Veřejná správa získal v roce 2002 první cenu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany v kategorii veřejně publikovaných písemných děl.

Projekt Blind Friendly Web také získal zvláštní ocenění za rok 2003 v prvním ročníku soutěže IT projekt roku, vyhlašovaném Českou asociací manažerů úseků informačních technologií. Díky projektu je zrakově postiženým uživatelům kompletně zpřístupněna internetová aplikace jízdních řádů.

Projekt Blind Friendly Web svým významem přesahuje původní cílovou skupinu zrakově postižených uživatelů internetu, neboť dodržováním principů Blind Friendly Web se usnadní přístup i dalším početným skupinám uživatelů z řad těžce zdravotně postižených osob, kteří k obsluze PC a k práci s internetem nemohou používat myš nebo PC obsluhují jiným alternativním způsobem, dále pak uživatelům jiných zobrazovacích zařízení či alternativních browserů.

Kontakt: RNDr. Hana Bubeníčková, koordinátor projektu Blindfriendly.cz, bubenickova@sons.cz, 777 722 780, Mgr. Radek Pavlíček, metodik projektu Blindfriendly.cz, pavlicek@sons.cz, 604 462 448, www.blindfriendly.cz, www.sons.cz

Více o projektu BLIND FRIENDLY WEB

Projekt BLIND FRIENDLY WEB, vznikl v roce 2000 a klade si dva hlavní cíle.

  1. rozvíjet principy bezbariérového webu a přimět tvůrce webů k dodržování těchto principů,
  2. umožnit těžce zrakově postiženým uživatelům snadnější orientaci na webových stránkách pomocí katalogu přístupných stránek.

Pro lepší prosazení záměru vznikl dne 3. 7. 2001 portál www.blindfriendly.cz, který prezentuje

  1. metodický návod pro tvůrce webů, který představuje základní dokumentaci zásad přístupnosti webových stránek pro těžce zrakově postižené uživatele,
  2. hodnotící formulář testu přístupnosti pro zrakově postižené,
  3. katalog stránek přístupných zrakově postiženým uživatelům,
  4. odkazy na podobná témata a prezentaci aktivit souvisejících s projektem.

Významná změna projetu přišla o dva roky později (19. 6. 2003), kdy se zcela zásadně změnil základní dokument projektu, způsob hodnocení a testování webových stránek.

Změna znamenala kvalitativně zcela nový pohled na přístupnost, v mnoha směrech se jednalo o zpřísnění pravidel, která již nehodnotila míru naplnění daných pravidel, ale jejich splnění beze zbytku. To se také projevilo na snížení počtu zařazených webů v Katalogu stránek přístupných zrakově postiženým uživatelům. Vlivem probíhajícího legislativního procesu se však Katalog těchto stránek začíná opět plnit.

V letošním roce jsme vydáním verze 2.3 Metodického návodu sladili pravidla Blind Friendly Web (25 kritérií) s pravidly Ministerstva informatiky (37 kritérií).

Nejbližší naše plány:

  1. školení tvorby přístupných webových stránek
  2. konzultační a poradenská činnost
  3. testování webů a řazení do Katalogu stránek přístupných zrakově postiženým uživatelům
  4. prezentace problematiky přístupného webu
  5. publikační činnost

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR, Metodické centrum informatiky