ISSS -- Local and regional information society 4.--5. dubna 2005
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

ISSS 2005 -- mezinárodní konference o informatizaci veřejné správy začíná již za několik dnů

23. 3. 2005, 11.00, Praha/Hradec králové

Ve dnech 4.-–5. dubna se v Hradci Králové uskuteční již osmý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS), mezinárodní konference LORIS a pracovní setkání V4DIS. Kongresové centrum Aldis se opět stane místem tradičního setkání zástupců státních orgánů, subjektů veřejné správy, politiků, expertů i dodavatelů informačních a komunikačních technologií. Mezi účastníky konference se jako obvykle objeví celá řada zástupců tuzemské politické scény, stejně jako hosté z Evropské komise i ministři a vládní delegace z mnoha států Evropy.

"Mimořádný zájem zástupců veřejné správy i státních orgánů o konferenci ISSS svědčí o tom, že problematika e-governmentu a informační společnosti je stále vnímána jako velice důležité téma," říká RNDR. Tomáš Renčín, ředitel konference. "V rámci letošního ročníku se budeme věnovat většině klíčových oblastí, ať už to jsou portály, e-podatelny, rozvoj elektronických služeb pro občany, geografické informační systémy, sdílení dat v rámci municipalit, role ICT v cestovním ruchu či otázky bezpečnosti. Současně bychom se ale chtěli zaměřit na zlepšení efektivity výkonu veřejné správy i na co nejrychlejší uvedení připravených řešení do běžné praxe."

Konference ISSS 2005 se podobně jako v případě předchozích ročníků zúčastní celá řada osobností politického života z České republiky i zahraničí. Z tuzemské politické scény zde bude premiér Stanislav Gross, ministr informatiky Vladimír Mlynář, který převzal jednu ze záštit nad konferencí, a několik dalších ministrů i zástupců Poslanecké sněmovny parlamentu a Senátu ČR. Samozřejmostí je také účast krajských hejtmanů, primátorů měst a starostů. Odbornými partnery konference jsou kromě Ministerstva informatiky i Ministerstvo vnitra, Ministerstvo životního prostředí a Ministerstvo pro místní rozvoj.

Významný mezinárodní rozměr akce, jejíž součástí jsou tradiční mezinárodní konference LORIS a již podruhé i pracovní setkání zemí Visegrádské čtyřky V4DIS (Developing Information Society in V4 Countries), podtrhne i návštěva řady zahraničních hostů. Jako obvykle se v Hradci Králové objeví několik zástupců Evropské komise, letos v čele s eurokomisařem Vladimírem Špidlou, i ministři a delegace z mnoha evropských zemí.

V rámci osmého ročníku ISSS bude v Praze již od pátku 1. dubna probíhat jednání výboru Global Cities Dialogue, jehož se zúčastní řada hostů z celého světa -- například Willi Lemke, senátor z Brém, José Ignacio Zudaire, náměstek ministra průmyslu regionální vlády Baskicka, Achim Klabunde z eTen unit Evropské komise, José Dionisio Marenco Gutiérrez, starosta hlavního města Managuy z Nikaraguy, Angela Spizig, zástupce primátora Kolína nad Rýnem a další.

Konference ISSS se již tradičně stane místem vyhlášení výsledků prestižních soutěží a předání významných ocenění v oblasti informatiky. Z hlediska počtu soutěžících je asi nejdůležitější Zlatý Erb -- soutěž o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. V téměř všech krajích už proběhla krajská kola a vítězové celostátní soutěže budou vyhlášeni v rámci programu společenského večera na ISSS v pondělí 4. dubna. Letos byla nově vyhlášena také "zvláštní cena ministra pro místní rozvoj", a to právě za nejlepší turistickou prezentaci na webových stránkách.

V průběhu konference budou předána i další ocenění -- Český zavináč, Biblioweb, Geoaplikace roku nebo EuroCrest pro evropská města. Cenu ministra informatiky ČR předá také Vladimír Mlynář.

"Podle nedávno zveřejněného průzkumu Evropské komise týkajícího se dostupnosti veřejných služeb přes internet je Česká republika až na 19. místě z 25 států EU," poznamenává RNDr. Tomáš Renčín. "Na jedné straně to není výsledek nejlepší, ale na straně druhé byla Evropská komise překvapena z toho, že rozdíl mezi novými státy a původní patnáctkou je menší, než očekávala. V každém případě ale doufám, že letošní konference ISSS přispěje alespoň trochu k dalšímu vylepšení tohoto hodnocení."

Minulého ročníku konference se zúčastnily téměř dvě tisícovky tuzemských i zahraničních hostů, na programu bylo 230 přednášek a v doprovodné expozici se představila zhruba stovka firem. Konference ISSS každoročně potvrzuje svoje unikátní postavení mezi odbornými akcemi v oblasti ICT v celém regionu střední a východní Evropy.

Hlavními pořadateli jsou společnosti Triada, kraj Vysočina a Sdružení Český zavináč ve spolupráci s generálním partnerem projektu, Českou spořitelnou, a. s. Hlavními partnery akce jsou společnosti Český Telecom, IBM, Microsoft, SAP, Siemens Business Services a Unisys, partnery firmy AutoCont, Hewlett-Packard, ICZ, Novell, Oracle, PVT, T-Systems Pragonet a SAS Institute.

Více informací o konferenci ISSS 2005 i o předchozích ročnících včetně podrobného programu a řady zajímavostí lze najít na www.isss.cz.

Další informace: PhDr. Prokop Konopa, Public Relations ISSS, tel.: +420 603 472 333, e-mail: prokop.konopa@hauska.cz, konopa@isss.cz