ISSS -- Local and regional information society 4.--5. dubna 2005
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Efektivita výkonu veřejné správy bude hlavním tématem konference ISSS 2005 v Hradci Králové

27. 1. 2005, 10.00, Praha

Počátek jara v Hradci Králové bude i letos ve znamení konference Internet ve státní správě a samosprávě (ISSS). Ve dnech 4.--5. dubna 2005 se v kongresovém centru Aldis uskuteční již osmý ročník prestižního setkání zástupců státních orgánů, subjektů veřejné správy, politiků, expertů i dodavatelů informačních a komunikačních technologií. Minulého ročníku konference se zúčastnily téměř dvě tisícovky tuzemských i zahraničních hostů, na programu bylo 230 přednášek a v doprovodné expozici se představila zhruba stovka firem. Konference ISSS tak opět potvrdila svoje unikátní postavení mezi odbornými akcemi v oblasti ICT v celém regionu střední a východní Evropy.

"Letošní ročník konference ISSS bude opět o "e-záležitostech" -- samotné "e" by však mělo daleko více znamenat efektivitu než pouhou elektronizaci," říká RNDr. Tomáš Renčín, ředitel konference. "V uplynulých letech se sice v oblasti elektronizace veřejné správy a komunikace státu s občanem podařilo realizovat řadu dílčích zlepšení, je ale nejvyšší čas se zamyslet nad tím, jak celý proces urychlit tak, aby státní správa i v "elektronické" rovině fungovala rychle, bezchybně a co nejefektivněji, a to jak z hlediska státu, tak občana."

V programu konference ISSS 2005 se tradičně objeví všechna důležitá témata, jako například problematika e-governmentu na evropské, národní, regionální i lokální úrovni, optimální forma nasazení ICT technologií ve veřejné správě nebo rozvoj elektronických služeb pro občany. Řada příspěvků se dotkne i dalších klíčových oblastí, jako jsou portály, e-podatelny, komunikační infrastruktura informačních systémů veřejné správy, geografické informační systémy, sdílení dat v rámci municipalit a různých systémů nebo otázky bezpečnosti. Pozornost jistě vzbudí i problematika financování podpory a rozvoje informační společnosti (nejen) na obecní úrovni z evropských zdrojů a fondů či možnosti využití IS v ochraně přírody.

ISSS 2005, podobně jako předchozí ročníky, opět navštíví celá řada osobností politického života i světa byznysu. Záštitu nad osmým ročníkem konference převzal stejně jako v minulém roce ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář, spolupořadatelem osmého ročníku je Ministerstvo životního prostředí ČR. Účast v Hradci již předběžně potvrdil český eurokomisař Vladimír Špidla, komisařka pro informační technologie Vivien Reding i řada ministrů a osobností tuzemského politického života. Očekávají se i další zástupci Evropské komise a delegace z mnoha evropských zemí.

Konference ISSS 2005 bude mít opět významný mezinárodní rozměr. Vedle tradiční zahraniční části LORIS, pořádané tentokrát pod taktovkou Kraje Vysočina a ve spolupráci s městy Praha a Hradec Králové, bude podobně jako v předchozím roce rozšířena o konferenci V4DIS (Developing Information Society in V4 Countries), na níž se setkají pracovní týmy zemí Visegrádské čtyřky.

Konference bude již tradičně svědkem vyhlášení výsledků prestižních soutěží a předání významných ocenění v oblasti informatiky. Předává se zde Český zavináč, Zlaté erby, ocenění Biblioweb, Geoaplikace roku nebo EuroCrest pro evropská města. Cenu ministra informatiky ČR předá také Vladimír Mlynář.

Hlavním pořadatelem konference je každoročně společnost Triada ve spolupráci s generálním partnerem projektu, Českou spořitelnou a. s. Hlavními partnery akce jsou společnosti Český Telecom, IBM, Microsoft, SAP, Siemens Business Services a Unisys, partnery firmy AutoCont, ICZ, Novell, Oracle, PVT, T-Systems Pragonet, SAS Institute a Sun Microsystems. Mezi spolupořadateli tohoto ročníku hraje významnou roli také Sdružení Český zavináč.

Více informací o konferenci ISSS 2005 i o předchozích ročnících včetně podrobného programu a řady zajímavostí lze najít na www.isss.cz.