Triada Munis iMunis ISSS DMO Obec a finance DVS Solón
  pruhy pruhy
ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě ISSS – Internet ve státní správě a samosprávě 13.–14. dubna 2015, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Rozhovor s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem

25. 2. 2015

Logo Kraje Vysočina mezi pořadateli konference ISSS/V4DIS už řadu let nikoho nepřekvapí, daleko zajímavější je fakt, že tento spoluorganizátor hraje během příprav programu i při celkové realizaci konference rok od roku významnější roli. S hejtmanem Kraje Vysočina, MUDr. Jiřím Běhounkem, jsme hovořili o důvodech i o tom, proč se tento kraj profiluje jako stále výraznější lídr elektronizace veřejné správy v ČR.

MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina
Je spolupořadatelství konference odrazem toho, jaký význam přikládá Kraj Vysočina informatizaci společnosti?
Kraj Vysočina se na pořadatelství podílí již od svého vzniku v roce 2001. Společně se sdružením Český zavináč jsme opakovaně získávali podporu Visegradského fondu na organizování mezinárodní části konference. V letošním roce jsme garanty celého odborného bloku zaměřeného na elektronizaci zdravotnictví. ISSS/V4DIS považujeme za jednu z nejzásadnějších událostí roku v oblasti informačních a komunikačních technologií, která je příležitostí předání zkušeností i setkáním zástupců veřejné správy, odborníků a dodavatelů informačních technologií.
Kraj Vysočina je tahounem e-governmentu i v rámci Asociace krajů ČR…
Informační technologie dlouhodobě považujeme za jednu ze svých rozvojových priorit a v průběhu let jsme se stali mezi kraji lídry v této oblasti. Elektronické služby veřejné správy a především celokrajská optická síť ROWANet pomohla rozvinout digitální ekonomiku na Vysočině. I když na jednotlivých krajích je informatika organizována různými způsoby a mnohdy není prioritou, prostřednictvím Komise Rady Asociace krajů ČR pro informační technologie ve veřejné správě se snažíme koordinovat všechny aktivity tak, aby se kraje staly plnohodnotnými jednotně a jasně vystupujícími partnery pro centrální orgány stání správy. Společně jsme realizovali řadu projektů, např. rozsáhlý a hojně využívaný systém mezikrajských videokonferencí, či projekty digitální mapy veřejné správy nebo krajských technologických center. Společně se podílíme i na rozvoji elektronického zdravotnictví a výstavbě telekomunikačních sítí.
Co patří mezi vaše současné priority?
V roce 2013 kraje definovaly nejdůležitější cíle v oblasti IT v dokumentu Digitální strategie krajů pro období 2013–2020. Mezi zásadní rozvojové priority patří zefektivnění plánování a řízení IT projektů na úrovni regionů i státu, zlepšení koordinace krajů, zapojení krajů do mezinárodních projektů i rozvoj základní technické infrastruktury v podobě výstavby vysokorychlostních telekomunikačních sítí, stejně jako podpora vysokorychlostního internetu prostřednictvím tzv. NGA sítí a budování krajských datových center. V oblasti elektronických služeb tzv. e-governmentu se zaměřujeme primárně na zpřístupnění a zkvalitnění služeb pro občany, které by v ideálním případě omezily časově náročné úkony vůči veřejné správě. V neposlední řadě musím zmínit i jednu z nových a výrazných priorit, která se týká osvěty a zvýšení povědomí široké veřejnosti o rizicích spojených s používáním moderních technologií, zejména v oblasti elektronické bezpečnosti.
Kraj Vysočina se také tradičně zaměřuje na eHealth…
Kraje jsou prostřednictvím svých nemocnic a zdravotnických záchranných služeb největšími poskytovateli zdravotní péče v ČR. Elektronické systémy a služby mají velký potenciál zefektivnění fungování zdravotních zařízení. Například podle našich zkušeností vedení elektronické zdravotnické dokumentace a její elektronická výměna mezi poskytovateli zdravotní péče včetně zapojení záchranných služeb zrychluje a především zkvalitňuje zdravotní péči poskytovanou pacientům. Společně se na úrovni Asociace krajů ČR snažíme společně definovat standard pro plošnou výměnu zdravotnické dokumentace. Velmi úspěšné a žádané jsou elektronické služby pro veřejnost, např. objednávání se na ošetření v nemocnicích prostřednictvím internetu. Zvyšování kvalifikace personálu umožňují vzdělávací služby prostřednictvím e-learningu.
Je jasné, že to stojí peníze. Jak jste na tom s čerpáním prostředků z fondů EU?
Problematika EU fondů je mezi kraji velmi diskutovaná. V předcházejícím programovém období kraje velmi hojně fondy využívaly, pro financování IT projektů zejména Integrovaný operační program. Bohužel, celá řada projektů se ukázala být problematická z pohledu své složitosti a časové náročnosti administrace veřejných zakázek. Rizika spojená s možnými chybami při realizaci a následné vracení peněz mívá pro žadatele zásadní dopady. Proto mezi kraji momentálně panuje poměrně velká skepse vůči využívání EU fondů pro realizaci IT projektů a s centrálními orgány diskutujeme o podobě jednotlivých dotací. Stěžejní bude strategie e-governmentu a koordinace Ministerstva vnitra ČR. Velkou výzvou pro některé regiony bude výstavba NGA sítí na jejich území financovaná z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a realizovaná soukromými subjekty.
Vraťme se zpět k ISSS – jaká jsou vaše očekávání?
Od letošního ročníku ISSS si slibujeme především detailnější diskusi právě o novém programovém období. Vedle EU fondů chceme využít této konference k prezentaci aktivit krajů v již zmíněném bloku věnovaném elektronizaci zdravotnictví. A samozřejmě se aktivně zapojíme do jednání visegrádské konference V4DIS.

Děkuji za rozhovor.

Prokop Konopa