Triada Munis iMunis ISSS DMO Obec a finance DVS Solón Český zavináč
  pruhy pruhy
ISSS – Local and regional information society ISSS – Local and regional information society 2.–3. dubna 2012, Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Biblioweb 2012 – 13. ročník soutěže o nejlepší internetové stránky českých knihoven

2. 4. 2012, 20.25, Hradec Králové

img_9943.jpg

Do soutěže se zapojila řada knihoven z malých měst a obcí, proto byla opět vytvořena kategorie pro obce, v nichž žije maximálně 3000 obyvatel. Úroveň jejich stránek však stále pokulhává za úrovní stránek větších knihoven. Svědčí o tom skutečnost, že do druhého kola se dostalo jen pět webů malých knihoven z šestnácti.

V kategorii odborných knihoven a knihoven v obcích nad 20 tisíc obyvatel zvítězila Městská knihovna Litvínov, na druhém místě se umístila Krajská knihovna Vysočiny v Havlíčkově Brodě a na třetím Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě.

V kategorii knihoven v obcích od 3 tisíc obyvatel do 20 tisíc obyvatel byla nejúspěšnější Městská knihovna Česká Třebová před Městskou knihovnou v Dačicích a Místní knihovnou Radotín.

V kategorii knihoven v obcích do 3 tisíc obyvatel si vítězství odnesla Městská knihovna Jevíčko, druhá byla Městská knihovna a Infocentrum Dolní Bousov a třetí Obecní knihovna v Chrustenicích.

Celkové pořadí ovlivnilo kritérium, jímž se zjišťovalo, zda jsou stránky přístupné pro handicapované uživatele podle českých Pravidel přístupnosti a WCAG 2.0.

TyfloCentrum Brno, o. p. s., opět vyhodnotilo jako nejlepší webové stránky Městské knihovny Litvínov. Ty jako jediné získaly 9 bodů a byly oceněny zvláštní cenou „nejlepší bezbariérový web knihovny“.

Letos poosmé hodnotila stránky soutěžících knihoven i laická veřejnost, která měla možnost hlasovat prostřednictvím speciálních webových stránek. Vítězem se stala Místní knihovna Veselice, která získala téměř 1000 hlasů. Porazila tak Městskou knihovnu Znojmo, která nasbírala o 231 hlasů méně.

Slavnostní předání cen Biblioweb 2012 se uskutečnilo 2. dubna 2012 na konferenci ISSS 2012. Asociace krajů ČR věnovala vítězům ceny v hodnotě 40 000 Kč. Cenu veřejnosti věnovala firma Suweco v podobě poukazu v hodnotě 3000 Kč na nákup předplatného časopisů dle vlastního výběru.

Kontakt
Ing. Aleš Brožek (předseda poroty soutěže)
Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem
e-mail: brozek@svkul.cz
tel. 731 578 269