pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 7.--8. dubna 2008
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Rád podpořím smysluplné projekty a snahy o efektivnější výkon veřejné správy

4. 3. 2008

říká Ing. Pavel Bradík, hejtman Královéhradeckého kraje, při diskusi o aktivitách Krajského úřadu a novinkách v oblasti moderního "elektronického" vládnutí.

Ing. Pavel Bradík, hejtman Královéhradeckého kraje
Jaký máte vztah k současnému dění v oblasti e-governmentu?
Musím říci, že si uvědomuji, jak je informatizace veřejné správy důležitá, a samozřejmě všemožně podporuji všechny smysluplné snahy, které vedou ke zvýšení efektivity výkonu veřejné správy, zjednodušení administrativy a ke zlepšování služeb pro občany.
Pokud mám uvést nějaké konkrétní příklady z našeho KÚ, musím zmínit především vybudování videokonferenčního pracoviště, umožňujícího videokonference i mezi jednotlivými kraji. To znamená jak finanční úspory formou snížení ztráty cestovního času a nákladů, tak i operativní přínosy, kdy lze zajistit rychlé jednání zástupců několika krajů najednou.
Krajský úřad se dále zaměřuje na postupnou elektronizaci vnitřních agend, zrychlení procesů a snížení oběhu papírových dokumentů -- obíhat má totiž informace, nikoli papír nebo člověk. Příkladem jsou třeba elektronické žádanky o dovolenou nebo elektronické cestovní příkazy. V průběhu letošního roku bude KÚ implementovat nový ekonomický a agendový systém, který dále rozšíří možnosti pro zvyšování efektivity.
Královéhradecký kraj také napomáhá dostupnosti e-governmentu v regionu prostřednictvím projektů financovaných z EU. Jde například o projekt Internetizace knihoven Královéhradeckého kraje, který zajistil pro 89 obecních knihoven veřejně přístupné vysokorychlostní připojení a potřebné hardwarové i softwarové vybavení. V rámci projektu Internetizace nemocnic Královéhradeckého kraje pak byla vybudována vysokorychlostní regionální komunikační infrastruktura propojující nemocnice kraje, která je navázaná na infrastrukturu nemocničních areálů a kromě služeb pro nemocnice poskytuje i veřejný přístup k internetu.
Nedá mi, abych se nezeptal na projekt Czech POINT a jeho další rozvoj...
Nemá asi cenu zdůrazňovat, že kraj má již od pilotního provozu projektu vlastní kontaktní místo Czech POINT a je tedy schopen vydávat ověřené výstupy z informačních systémů veřejné správy. Kontaktní místo je v současné době umístěno na Informačním centru ve vstupní hale KÚ, takže je přístupné veřejnosti. Další pracoviště Czech POINTu budou v průběhu letošního roku postupně přibývat v souladu se záměry MV ČR.
Připravujete v současné době nějaké novinky související s ICT technologiemi, případně nové elektronické služby pro občany?
Z pohledu KÚ je to hlavně již zmíněná změna ekonomického a agendového systému KÚ, kterou považujeme za hodně důležitou. Z pohledu občana pak dobudování Informačního centra úřadu včetně přesunu vhodných agend z jednotlivých odborů tak, aby je občan mohl vyřídit již před vstupem do úřadu.
Došlo v souvislosti s přestěhováním do nových prostor i k razantní obměně informačních technologií?
Přestěhování do nových prostor bylo samozřejmě spojeno s určitými změnami. Ty se ale netýkaly ani tak počítačového vybavení, jako spíše technologií spojených s výstavbou areálu, jako jsou rozvody, počítačové sítě a aktivní prvky, kde byly použity nové moderní technologie. K velké změně proti původnímu stavu došlo také ve vybavení audiovizuální technikou v jednacím sále a zasedacích místnostech krajského úřadu.
V Hradci Králové se každoročně koná jedna z největších evropských konferencí zaměřených na informatizaci veřejné správy...
Konferenci ISSS považujeme v konferenční činnosti v našem kraji za jasný vrchol sezony. V Hradci Králové se již zaslouženě stala tradicí, získala ohromnou prestiž a každoročně přivádí do kraje řadu významných hostů nejen z ČR, ale z celé Evropy. Samozřejmě se jí letos opět rád zúčastním a věřím, že i moji kolegové zde najdou nové podněty pro svoji další práci.

Děkuji za rozhovor.

Prokop Konopa