pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 7.--8. dubna 2008
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Do 11. ročníku konference ISSS zbývají už jenom dny

8. 2. 2008

Ve dnech 7. a 8. dubna 2008 se v Hradci Králové uskuteční již jedenáctý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě a přípravy tohoto prestižního setkání jsou v plném proudu. V kongresovém centru Aldis se opět sejdou politici a zástupci státních orgánů i samosprávných celků s odborníky a dodavateli informačních a komunikačních technologií a služeb a budou se dva dny věnovat aktuálním otázkám souvisejícím s informatizací veřejné správy. Jak se již stalo pravidlem, konference ISSS bude opět doprovázena pracovním setkáním států Visegrádské čtyřky V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society) a mezinárodní konferencí LORIS.

"Podobně jako v případě několika posledních ročníků se i letos potýkáme s enormním zájmem, a to nejen mezi zástupci veřejné správy, ale především mezi odborníky a dodavateli," poznamenává RNDr. Tomáš Renčín, ředitel konference. "Samozřejmě nás to těší a snažíme se opět posunout laťku o stupínek výše. Do programu jsme proto přidali řadu dalších zajímavých témat a rozšířili či nově koncipovali několik programových bloků, které reagují na aktuální problémy dneška, jako jsou například digitalizace televizního vysílání, eTurismus, eJustice nebo eHealth."

Přehlídka osobností

Mezi účastníky konference se tradičně objeví řada politických špiček, zástupců státních orgánů (včetně ministrů, náměstků i šéfů odborů), hejtmani, primátoři, starostové a tajemníci malých i velkých mést a obcí, řada dalších pracovníků státní správy a samosprávy, stejně jako odborníci i manažeři velkých firem z celého segmentu informačních a komunikačních technologií. Jako obvykle lze počítat i s řadou hostů z mnoha evropských zemí -- zástupců evropských úřadů a organizací, nevládních organizací, evropských sítí, celostátních institucí, regionů, měst a obcí.

Konferenci ISSS poskytli stejně jako v loňském roce oficiální záštitu premiér ČR Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer, pracovnímu setkání V4DIS, které se v rámci programu koná již popáté, pak podobně jako v případě předchozích dvou ročníků předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka. V dlouhém seznamu významných hostů, kteří se v Hradci Králové objeví, nebudou určitě chybět ani další reprezentanti vrcholných státních institucí, členové vlády a zástupci odborných ministerstev, která se na části programu konference podílejí.

Bohatý program

Program konference ISSS 2008 naváže na dosavadní nejčastější témata, tzn. na problematiku e-governmentu v České republice, tentokrát s podtitulem "EGON žije!", otázky bezpečnosti informačních systémů či archivace, multiplatformní služby pro občany, portály veřejné správy, přípravu základních registrů nebo aktuální problémy související s komunikační infrastrukturou veřejné správy, systémy GIS a mapové služby. Svoje ucelené bloky budou mít i některá aktuální témata dneška, jako například katastr nemovitostí, kde se účastníci seznámí se všemi novinkami v této oblasti včetně problematiky digitalizace map, informačního systému katastru, přístupu ke směrnici INSPIRE apod., rozvoj využívání ICT technologií ve zdravotnictví (eHealth) nebo cestovním ruchu (eTurismus), digitalizace televizního vysílání či elektronizace soudnictví (eJustice), o níž byl v průběhu minulého ročníku skutečně mimořádný zájem.

Na pořad jednání přijdou i informace o financování projektů ze zdrojů EU, rozvoji e-learningu či o povinnostech samosprávy v souvislosti s novelami zákonů a norem v oblasti ICT. Svůj prostor dostanou také "best practices" měst, obcí a regionů a v programu mezinárodních konferencí LORIS a V4DIS výměna zkušeností s partnery z Evropské unie a zemí Visegrádské čtyřky.

Večery patří udělování populárních cen

Tradiční součástí programu konference ISSS je každoročně vyhlašování cen oblíbených soutěží. V předvečer konference -- v neděli 6. dubna -- bude jako obvykle předána cena Český zavináč, která je určena osobnosti nebo subjektu, který se v uplynulém roce významně podílel na rozvoji informační společnosti v České republice. V rámci slavnostního společenského večera v pondělí 7. dubna je pak vyhlašování dalších cen jedním z hlavních bodů programu -- svoje vítěze a oceněné najdou soutěže Zlatý Erb (včetně zvláštních ceny ministra pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci, zvláštní ceny ministra vnitra za nejlepší bezbariérový přístup či ceny veřejnosti sdružení BMI), mezinárodní Eurocrest či oblíbená soutěž Biblioweb o nejlepší knihovnu. Mezi dalšími oceněními má svoji váhu i cena ministra informatiky ČR určená osobnostem, sdružením, projektům nebo firmám za významný přínos k rozvoji informační společnosti, kterou v loňském roce získal u příležitosti jubilejního desátého ročníku právě organizační tým konference ISSS.