pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 7.--8. dubna 2008
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

E-turismus na konferenci ISSS 2008 v Hradci Králové

22. 1. 2008

Ve dnech 7. a 8. dubna 2008 se v Hradci Králové uskuteční již jedenáctý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě. Politici, zástupci státních orgánů i samosprávných celků, stejně jako odborníci či dodavatelé moderních technologií, se opět setkají v kongresovém centru Aldis a budou se dva dny intenzivně věnovat aktuálním otázkám souvisejícím s informatizací veřejné správy. Jak se již stalo pravidlem, konference ISSS bude opět doprovázena mezinárodní konferencí Visegrádské čtyřky V4DIS (Visegrad Four for Developing Information Society).

Mezi důležitými tématy setkání nebude podobně jako v předchozích letech chybět ani problematika širšího využívání ICT technologií v cestovním ruchu. V rámci dvoudenního programu přijde řada nejen na spolupráci turistických informačních systémů a portálů, ale také na důslednou koordinaci těchto aktivit a podporu ze strany veřejné správy, a to na lokální, regionální, celostátní i evropské úrovni. Vzhledem k tomu, že problematika e-turismu je v poslední době velice aktuální, může setkání expertů, zástupců veřejné správy i mnoha lidí z branže a související výměna zkušeností dát významný impuls k dalšímu rozvoji využívání ICT technologií v cestovním ruchu v ČR i ještě lepší spolupráci s veřejnou správou a státními orgány.

V rámci dvoudenního přednáškového programu konference se účastníci budou moci seznámit s řadou příkladů dobré praxe, diskutovat o úspěšných implementacích, navázat nové kontakty či prohloubit stávající spolupráci. Pro profesionály z oblasti turistického ruchu může být zajímavé i bližší seznámení s webovými servery Visegrádského fondu nebo stránkami European Quartet, o nichž se bude hovořit v rámci pracovního setkání zemí V4.

V uplynulých měsících vznikla řada nových krajských či regionálních turistických portálů a další se připravují," říká Ing. Jiří Vačkář, náměstek Ministerstva pro místní rozvoj, které se tradičně podílí na přípravě programu konference a jehož pracovníci pravidelně přispívají i do bloku o e-turismu. "Tyto portály budou v blízké budoucnosti navazovat na národní portál, k jehož vzniku zřejmě přispějí i finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie."

Vyhlášení zvláštní ceny ministra pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci v rámci soutěže Zlatý erb 2007 (51 kB)

Na konferenci ISSS budou opět vyhlašovány výsledky prestižních soutěží, mezi nimiž dominuje Zlatý Erb, populární klání o nejlepší webové stránky měst, obcí a regionů. Letos se bude již počtvrté udílet také "zvláštní cena ministra pro místní rozvoj" za nejlepší turistickou prezentaci -- loni byla cena v kategorii města a obce udělena obci Libochovany (Ústecký kraj, okres Litoměřice) a v kategorii regiony Turistickému portálu Východní Čechy.

Konference ISSS 2008 se bude vedle e-turismu samozřejmě věnovat také celé řadě tradičních témat, jako například záležitostem e-governmentu, komunikační infrastruktuře veřejné správy, systémům GIS, bezpečnosti, čerpání prostředků z fondů EU nebo novým atraktivním tématům, jako je elektronizace justice nebo zdravotnictví. Mezi účastníky lze tradičně očekávat řadu významných osobností politického života i podnikatelské sféry, a to nejen z České republiky, ale i z mnoha zemí EU -- nad loňským ročníkem měli oficiální záštitu premiér Mirek Topolánek a ministr vnitra Ivan Langer, visegrádské setkání zaštítil předseda Senátu Přemysl Sobotka. Podle všech předpokladů letos opět přesáhne počet účastníků dvě tisícovky, uskuteční se zhruba 250 přednášek a prezentací a ve výstavní části se představí více než 100 firem.

pk