ISSS -- Local and regional information society 29.--30. března 2003
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Výsledky soutěže Zlatý erb 2004

29. 3. 2004, 21.00, Hradec Králové

dscf0743.jpg p4010015.jpg p4010017.jpg dscf0744.jpg dscf0746.jpg p4010019.jpg dscf0747.jpg dscf0748.jpg p4010025.jpg dscf0752.jpg p4010026.jpg

Ceny šestého ročníku soutěže Zlatý erb (http://zlatyerb.obce.cz) o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí na konferenci ISSS v pondělí 29. 3. 2004 převzali:

Kategorie nejlepší webová stránka města

1. místo Dačice http://www.dacice-mesto.cz
2. místo Heřmanův Městec http://www.hermanuv-mestec.cz
3. místo Kladno http://www.mestokladno.cz

Kategorie nejlepší webová stránka obce

1. místo Okříšky (Vysočina, okres Třebíč) http://www.okrisky.cz
2. místo Tisá (Ústecký kraj, okres Ústí nad Labem) http://www.tisa.cz
3. místo Mukařov (Středočeský kraj, okres Praha-východ) http://www.mukarov.cz

Kategorie nejlepší elektronická služba

1. místo
a cena AKČR
Hradec Králové:
1) Usnesení volených orgánů,
2) Povodňový plán,
3) MHD a památky,
4) Objednávání návštěvy,
5) Aktuality, tiskové zprávy, diskuse
http://www.hradeckralove.org
2. místo Chomutov: Řazení občanů pomocí SMS http://www.chomutov-mesto.cz
3. místo Kladno: Mediaserver http://media.mestokladno.cz

Dále byly uděleny zvláštní ceny

  • Zvláštní cena ministra vnitra udělená ministrem vnitra Stanislavem Grossem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky při soutěži Zlatý erb v roce 2004
    byla udělena soutěžícímu Obec Stádlec (http://www.stadlec.info) z Jihočeského kraje, okresu Tábor
  • Cena veřejnosti udělená sdružením BMI při soutěži Zlatý erb v roce 2004
    byla udělena soutěžícímu Obec Němčovice (http://www.nemcovice.cz) z Plzeňského kraje, okresu Rokycany
  • Zvláštní cena odborné poroty
    byla udělena soutěžícímu Plzeňský kraj (http://www.kr-plzensky.cz)

Soutěž Zlatý erb vyhlašují společně Ministerstvo vnitra ČR a Ministerstvo informatiky ČR pod osobní záštitou ministra Stanislava Grosse a ministra Vladimíra Mlynáře a Asociace krajů ČR. Krajská kola vyhlašují kraje ČR. Soutěž pořádá Sdružení Zlatý erb ve spolupráci se Svazem měst a obcí ČR, portálem Města a obce online a konferencí ISSS. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Březen -- měsíc Internetu.

Cílem soutěže je podpořit modernizaci samospráv prostřednictvím rozvoje informačních služeb poskytovaných občanům včetně specifických skupin uživatelů s využitím internetu a ostatních elektronických médií, a přispět tak k rozvoji kvality života ve městech, obcích a krajích České republiky.

Zlatý erb byl oceněn jako finalista světové soutěže Stockholm Challenge Award.

Tradičními sponzory hlavních cen jsou společnosti Microsoft a Olympus. Dalším sponzorem je společnost Velebný a FAM, dodavatel vyšívaných vlaječek.

Se soutěží Zlatý erb spolupracují odborní partneři, zejména Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých SONS (projekt www.blindfriendly.cz), Otevřená společnost, o. p. s. - projekt Otevřete pod vedením Oldřicha Kužílka (hodnocení plnění zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) a Dobrý web (výběr otázek pro test rychlosti vyhledávání).

Loňský vítěz jedné z kategorií Zlatého erbu kraj Vysočina bude oceněn v evropské soutěži o nejlepší webové stránky samospráv EuroCrest (http://www.isss.cz/loris/eurocrest.asp).

Letošní šestý ročník Zlatého erbu se v mnohém od ročníků předchozích odlišuje. Především je Zlatý erb organizován plošně v krajských a v navazujícím celostátním kole. Kraje sestavily vlastní odborné poroty. Výsledky krajských kol byly vyhlášeny na slavnostních ceremoniálech na půdě krajů v průběhu března 2004. Podrobnosti naleznete na stránkách soutěže http://zlatyerb.obce.cz.

Změnila se i kritéria hodnocení. V krajských kolech byl kromě obsažnosti, aktuálnosti, přehlednosti navigace a výtvarného zpracování zařazen i zjednodušený test na bezbariérový přístup. V celostátním kole, do kterého postoupili vítězové krajských kol v jednotlivých kategoriích, byly webové stránky hodnoceny formou uživatelského testu rychlosti vyhledání vybraných informací (premiéra) a podrobného testu bezbariérové přístupnosti. Dále se hodnotila obsažnost, inovativnost řešení a výtvarné zpracování.

Kategorie regiony z minulých ročníků byla nahrazena kategorií nejlepší elektronická služba (města nebo obce), u níž se hodnotí přínos a inovativnost řešení. Soutěží se tedy v kategoriích:

  1. nejlepší webové stránky města (včetně magistrátů, městských částí a obvodů. V hl. m. Praze webové stránky městských částí pověřených výkonem státní správy, tj. Praha 1--22)
  2. nejlepší webové stránky obce (v hl. m. Praze webové stránky ostatních městských částí)
  3. nejlepší elektronická služba

Celkově bylo hodnoceno v krajských kolech 456 webových stránek měst, obcí a elektronických služeb. Do hodnocení se zapojilo téměř 100 porotců. Do hlasování se zapojili i občané, uživatelé internetu. Mohli totiž podpořit svého favorita na Cenu veřejnosti zasláním nominačního lístku z portálu Města a obce online (http://mesta.obce.cz). Bylo zasláno přes 3000 platných hlasů veřejnosti.

Přehled všech soutěžících v jednotlivých krajských kolech, propozice, složení porot a fotografie z předávání cen naleznete na stránce soutěže http://zlatyerb.obce.cz. Soutěž je známá svou maximální otevřeností po vzoru zákona o svobodném přístupu k informacím -- zveřejňují se veškerá bodová hodnocení všech porotců veřejnosti.