ISSS -- Local and regional information society 29.--30. března 2003
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

ISSS 2004 -- Informatizace veřejné správy se dotýká všech

24. 3. 2004, 10.00, Hradec Králové

Ve dnech 29.--30. března se v Hradci Králové uskuteční již sedmý ročník konference ISSS -- Internet ve státní správě a samosprávě. Kongresové centrum Aldis se opět stane místem setkání téměř dvou tisícovek účastníků konference z 26 zemí, představí se více než 80 vystavovatelů a v programu, který poběží paralelně v 5 sálech, proběhne přes 230 přednášek a vystoupí téměř 300 řečníků. Význam konference v souvislosti se zrychlováním rozvoje informační společnosti a začleněním nových zemí do Evropské unie rok od roku stoupá. V současné době hraje ISSS velice důležitou roli v oblasti rozvoje místní a regionální informační společnosti a s velkým uznáním se o ní hovoří v Evropské komisi.

O zvětšujícím se rozsahu konference ISSS výmluvně hovoří i následující čísla. Celkový počet hodin programu (bez společenského večera) je letos 86 hodin oproti 60 hodinám v loňském roce. Počet řečníků je přibližně na stejné úrovni -- loni 301, letos 295, počet přednášek však vzrostl ze 199 v loňském roce na letošních 233.

"Rostoucí prestiž ISSS přispěla i k tomu, že se letos vedle tradiční mezinárodní konference LORIS v Hradci Králové uskuteční i pracovní setkání zástupců Visegrádské čtyřky v rámci projektu V4DIS (Visegradgroup for Developing Information Society)," poznamenává RNDr. Tomáš Renčín, ředitel konference. "K programu ISSS, LORIS a V4DIS byl přičleněn i pracovní workshop sítě ELANET, který se bude věnovat především novým trendům a projektům v oblasti rozvoje municipalit a regionů celé Evropy."

ISSS 2004 se koná podobně jako loni pod záštitou ministra informatiky ČR Vladimíra Mlynáře a konference se zúčastní celá řada představitelů politického života. Zájem o účast opět předčil možnosti pořadatelů. Zástupci státní správy a samosprávy ČR nejvíce oceňují skutečnost, že na rozdíl od některých speciálních akcí se zde ve dvou dnech setkají prakticky všichni, kdo se na informatizaci veřejné správy v ČR podílejí -- od ministrů, politiků a vedoucích odborů ministerstev přes hejtmany, primátory a starosty až po úředníky, webmastery, pracovníky knihoven a katastrálních úřadů.

Program obou dnů konference ISSS je doslova nabitý. Významným tématem bude celková koncepce e-governmentu v ČR i okolních zemích a řada příspěvků se dotkne otázek portálů, elektronického podpisu, e-podatelen či komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy. Velký prostor je věnován informatizaci měst a obcí, což má pro občany nejbezprostřednější dopad. Zajímavých diskusí zcela určitě proběhnou v programových blocích týkajících se bezpečnosti, role ICT v krizových situacích nebo oblasti vzdělávání úředníků ve veřejné správě. Velký zájem se předpokládá také u témat souvisejících se vstupem kandidátských zemí do EU či u informací týkajících se zajímavých evropských projektů a programů.

Konference ISSS bude také tradičně svědkem vyhlášení výsledků prestižních soutěží a předání významných ocenění v oblasti informatiky. Předává se zde Český zavináč, Zlaté erby, ocenění Biblioweb, Geoaplikace roku nebo EuroCrest pro evropská města. Cenu ministra informatiky ČR na konferenci předá také Vladimír Mlynář.

Hlavním pořadatelem konference je společnost TRIADA, spolupořadateli jsou Svaz měst a obcí ČR a agentura ExMise. Na části programu se tradičně podílí i sdružení Březen měsíc internetu a letošní ročník podporuje i Mezinárodní visegrádský fond a InfoDev.