ISSS -- Local and regional information society 29.--30. března 2003
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

VII. ročníkem ISSS 2004 vyvrcholí Březen -- měsíc internetu

15. 3. 2004

Ve dnech 29.--30. března se v Hradci Králové uskuteční již sedmý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě -- ISSS 2004. Kongresové centrum Aldis se opět na dva dny stane "Mekkou" odborníků z oblasti státní a veřejné správy, politiků i dodavatelů technologií z oblasti ICT. O tom, že informační technologie jsou pro další zefektivnění procesů ve státní správě při vzájemné komunikaci či při komunikaci státu s občany nezbytné, už dnes nepochybuje nikdo. Nyní jde především o to, jak zrychlit zavádění moderních technologií, jak optimálně upravit mechanismy veřejné správy, aby skutečně pracovala rychleji, efektivněji a levněji, a v řadě případů i o to, jak integrovat do stávajících systémů některá izolovaná řešení, jejichž využívání může velice rychle přinést hmatatelný užitek.

Hlavním tématem bude samozřejmě celková koncepce e-governmentu v České republice a informace o souvisejících aktivitách. Řada příspěvků se dotkne problematiky portálů, e-podpisu, e-podatelen či celkové komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy. Diskutovat se bude i o bezpečnosti informačních systémů či o roli ICT v krizovém řízení.

Pokračovat budou letos i některá témata, která se objevila už v průběhu minulých ročníků ISSS, jako je například problematika informatizace krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností. Dalšími důležitými náměty k řešení budou třeba otázky spojené se vzděláváním úředníků ve veřejné správě, aktuální stav webových stránek měst a obcí či informace o evropských projektech a programech, které se zaměřují na jednotlivé segmenty veřejné správy, či sladění státní správy a samosprávy v České republice se standardy Evropské unie.

Důležitou součástí ISSS 2004 je již tradičně mezinárodní konference Local and Regional Information Society -- LORIS, a tentokrát i projekt -- Visegrad Group for Developing Information Society -- V4DIS, který se zaměří na vytvoření nezbytné základny pro vzájemnou komunikaci, výměnu zkušeností a dlouhodobou spolupráci na úrovni specializovaných odborných týmů v rámci všech států Visegrádské čtyřky a Slovinska. V procesu vývoje informační společnosti hrají klíčovou roli samosprávné orgány měst, krajů a regionů vzhledem k jejich každodennímu kontaktu s obyvateli. Základním cílem mezinárodní konference V4DIS je předat její závěry včetně "Visegrádské deklarace o specifičnosti rozvoje informační společnosti na úrovni místních a regionálních samospráv" zástupcům vlád států Visegrádské čtyřky a Slovinska, představitelům evropských institucí a dalších evropských organizací.

Součástí konference ISSS 2004 bude také ELANET workshop, na němž se sejdou členové sítě ELANET (CEMR) s přizvanými zástupci asociací municipalit a regionů ze střední, východní a jihovýchodní Evropy. Společně s konferencí LORIS a prestižním projektem V4DIS bude tvořit velice důležitý mezinárodní rozměr akce, která patří k největším setkáním zástupců státní správy a samosprávy, dodavatelů ICT technologií a odborníků na tuto problematiku v Evropě. Skutečnost, že tak prestižní setkání, jakým bude ELANET workshop, se koná v rámci sedmého ročníku konference ISSS, lze považovat za další ocenění aktivit na poli informatizace veřejné správy ve střední a východní Evropě. Tato akce přivede do Hradce Králové další významné zahraniční hosty, a zároveň umožní účastníkům konference navázat nové kontakty a získat nové zkušenosti.

ELANET workshop představuje unikátní příležitostí seznámit se s úspěšnými projekty z oblasti informačních a komunikačních technologií nasazených ve státní správě a samosprávě na místní či regionální úrovni. Vedle zkušeností a ukázek řešení konkrétních problémů budou účastníci workshopu prezentovat i trendy a postupy směřující k rychlému rozvoji webových portálů municipalit (projekt KEeLAN) a věnovat se budou i strategii v rámci projektu THREE ROSES, který je koordinován sítí CEMR a projekty eris@ a TeleCities, a jehož cílem je vývoj otevřených softwarových řešení pro veřejný sektor.

Významnou součástí workshopu budou také prezentace devíti evropských středisek pracujících v rámci projektu PRELUDE, který se zabývá lokálními a regionálními prioritami ve výzkumu, rozvoji technologií a inovacích. V programu workshopu vystoupí Javier Ossandon (prezentace ELANET a iniciativy PRELUDE), Luigi Pellegrino (portály ELANET a PRELUDE jako nástroj pro místní a regionální samosprávu), Céline Lyoen (projekt KEeLAN), Antonio José Saenz, Rocio Barrera a Giampaolo Amadori (projekt THREE ROSES -- otevřená softwarová řešení pro veřejnou zprávu na místní a regionální úrovni) a další.

Informační společnost je pojmem, který se dnes "skloňuje" ve všech pádech a diskutuje se na všech úrovních. Internet se dnes stal samozřejmou součástí každodenního života a nevídaný rozvoj mobilní komunikace přináší nové nedozírné možnosti. Ve státní správě a samosprávě již nejde, jako tomu bylo zpočátku, o mechanické použití moderních technologií, ale o jejich systémové zapojení do řídících a rozhodovacích procesů. Myšlenka e-governmentu, aktivně uskutečňovaná a prosazovaná Evropskou unií i celým vyspělým světem, je ve svém důsledku právě aplikací a integrací informačních a komunikačních technologií do procesu správy věcí veřejných. Rychlý vývoj si pak vynucuje i rychlé a koordinované přizpůsobování legislativy ze strany Ministerstva informatiky ČR ve spolupráci s dalšími resorty. Proto také nemalý prostor na konferenci vyplní s aktuálními tématy ministerstva informatiky, vnitra a další státní orgány. Nebude chybět ani možnost porovnání státní informační a komunikační politiky zemí V4 a Slovinska, stejně jako e-Strategie velkých měst těchto zemí.

A protože se konference koná pouhý měsíc před vstupem České republiky, zbývajících zemí V4 a dalších přistupujících států do Evropské unie, největším přínosem budou právě nejaktuálnější a se začleněním do evropských struktur bezprostředně související témata. A těmi je již výše zmíněné sladění státní správy a samosprávy se standardy Evropské unie a především informace týkající se zajímavých evropských projektů a programů.

Podrobný program a další informace o konferenci lze získat na stránkách http://www.isss.cz. Pokud vás informace o ISSS 2004 zaujala a nechcete na ní chybět, využijte online registrace na stejných stránkách.

Viliam Dekan