ProgramEnglish version
Program
Výbory
Pořadatelé
Partneři
Mediální partneři
Konference ISSS 2002 Hradec Králové
ISSS 99

Hradec Králové -- hostitelské město

Regina
I. virtuální vernisáž
1. virtuální vernisáž

Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis


Tisková zpráva

25. 3. 2002, 14.00

Využití informačních technologií při tvorbě a správě Havarijního plánu města Ostravy

V roce 1995 byl v Ostravě spuštěn pilotní projekt Centra tísňového volání. Jde o dispečerské pracoviště záchranného systému města, které sdílejí hasiči, zdravotní záchranná služba, městská policie a Policie České republiky.

Po vyhodnocení největší plošné katastrofy na území Ostravy se ukázalo, že mimořádné události nelze zvládat improvizací, ale je třeba systematická příprava a koordinace kroků samosprávy a státních institucí.

V roce 1998 vznikla skupina, jejímž úkolem bylo zpracovat Havarijní plán města Ostravy. Ten byl připraven v září roku 2001. Při jeho přípravě se ukázala potřeba komplexního řešení. Proto byl Havarijní plán převeden do systému Centra tísňového volání Ostrava, který má prostorové i technologické vybavení pro práci krizového štábu.

Informační systém je vytvořen jako internetová aplikace. Pro uložení dat slouží Oracle 8i. Systém je přizpůsoben hierarchii státní správy.

Centrum tísňového volání získalo v roce 1999 prestižní cenu European IST Prize. Geografický informační systém v témže roce získal první místo v soutěži Geoaplikace roku 1999.


Triada, spol. s r. o. Svaz měst a obcí ČR Úřad pro veřejné informační systémy Sdružení pro informační společnost ExMise Asociace krajů České republiky

Copyright © 2002 Triada, spol. s r. o., webmaster@isss.cz
design: Česká vydavatelská pro internet, s. r. o. /webhouse.cz/