ProgramEnglish version
Program
Výbory
Pořadatelé
Partneři
Mediální partneři
Konference ISSS 2002 Hradec Králové
ISSS 99

Hradec Králové -- hostitelské město

Regina
I. virtuální vernisáž
1. virtuální vernisáž

Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis


Tisková zpráva

25. 3. 2002, 13.00

Využívání čipových karet v IS SSP

O tom, jak to vypadá na Ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) využívání čipových karet referoval ve svém příspěvku Mgr. Karel Lux. Uvedl, že v rámci programu "Elektronické identifikátory ve veřejné správě" bylo vydáno přibližně 4000 kusů profesních čipových karet pracovníkům na úseku SSP a dalším pracovníkům MPSV. Současně je v rámci programu "Vytváření kontaktních míst veřejné správy" realizován obdobný pilotní projekt vydání tentokrát klientských čipových karet klientům SSP (v Praze 2 a v regionu Děčín).

O možnosti použití čipových karet k elektronické identifikaci klientů sociálních systémů uvažovalo MPSV delší dobu. V roce 1997 se připojilo k pilotnímu projektu "Mácha", který v Litoměřicicích realizovaly ještě Ministerstvo zdravotnictví a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Celkem bylo v první fázi občanům vydáno 10 000 čipových karet, které sloužily jako průkaz zdravotní pojišťovny a zdravotní průkaz. Čtečkami byly vybaveny sanitní vozy, nemocnice, někteří lékaři a lékárny. Údaje klientů systému státní sociální podpory byly doplněny do dalších 17 000 čipových karet, vydaných ve druhé fázi projektu. Čtečkami byla vybavena všechna pracoviště SSP okresního úřadu, která jsou určena pro styk s veřejností; byla instalována jednoduchá forma informačního kiosku bez obrazovky, kde se mohli majitelé čipové karty přesvědčit o jejím obsahu.

V roce 2000 MPSV v rámci programu čipových karet realizovalo například zpracování převodníku mezi evidencí klientů MPSV a evidencí pojištěnců VZP ČR; vznikly studie proveditelnosti využívání elektronického podpisu na čipových kartách v rámci veřejné správy a studie využití čipových karet pro účely elektronické identifikace osob v návaznosti na jednotnou identifikaci osob ve veřejné správě. Bylo navrženo použití společné čipové karty pro sociální a zdravotní oblast a program využití čipových karet v informačních kioscích pro elektronickou identifikaci osob a dálkový přístup občanů s využitím elektronického podpisu pro provádění vybraných úkonů v rámci IS SSP. (Práce ve VZP byly ale časově posunuty, zatím byl ukončen výběr auditora projektu a bude vypsána obchodní veřejná soutěž na zpracovatele analytické části.)

V roce 2001 MPSV v rámci obou programů Akčního plánu realizovalo: zpracování podrobné studie předpokladů právní úpravy užití čipových karet ve veřejné správě (zejména v resortu sociálního zabezpečení a zdravotnictví); studii legislativních předpokladů pro vytvoření KMVS a studii možností využití stávajících pracovišť resortů pro vytváření KMVS.

S využitím závěrů ze získaných studií a provedených analýz optimálních technických řešení uvedených dvou pilotních projektů, byla pro jejich realizaci vybrána čipová karta Schlumberger CyberFlex Access 32K. Má otevřený systém Java Card, podporuje kryptografické operace, umožňuje uložení několika certifikátů, nabízí dostatečně velkou paměť a s použitím programového vybavení dodávaného výrobcem je bez problémů kompatibilní s Windows 2000 a MS Outlook. Základní technické parametry čipové karty: EEPROM paměť pro aplikace – 32 KB, 8 bit CPU mikroprocesor, frekvence procesoru 1 až 7,5 Mhz, 16 bit kryptoprocesor pro šifrování. Podporuje šifrovací algoritmy RSA a 3DES a generování RSA klíčů délky až 1024 bitů na kartě. Programové vybavení uložené na kartě (tzv. aplety) je možné kdykoli nahrávat a měnit prostřednictvím bezpečného komunikačního kanálu. Jednotlivé aplety jsou mezi sebou úplně oddělené (firewalling) a umožňují multiaplikační využití karty.

Profesní čipová karta bude bezpečným nástrojem pro vytvoření elektronického podpisu a umožní pracovníkům autentizaci k operačnímu systému počítače a k aplikačnímu programovému vybavení (OKdávky).

V roce 2002 připravuje MPSV v rámci prostředků na realizaci projektů Akčního plánu vydání čipových karet pro ČSSZ a úřady práce, předpokládá i vydání několika čipových karet pro vybrané pracovníky ÚVIS a případně i pro pracovníky dalších orgánů veřejné správy (zejména pro ověřování využití elektronického podpisu). V rámci výzkumu a vývoje (granty MPSV) byly zadány projekty "Monitoring evropských aktivit eEurope SCC a EHTEL, případně aktivit dalších vyspělých zemí světa (Švýcarska, USA, Kanady) v oblasti užití čipových karet ve vazbě na IS a na využití v sociální oblasti" a "Revize praktického využití technologie IT/čipových karet", v návrhu je i projekt "Elektronická komunikace mezi orgány veřejné správy a s občany s využitím čipových karet" (podklad i australský projekt).

V letošním roce by měl být vypracován a projednán minimálně na úrovni Rady vlády pro SIP postup plošného celorepublikového nasazení čipových karet, včetně obsahu této čipové karty a stanovení datových, právních, standardizačních a organizačních předpokladů pro jejich vydávání a využívání. Nezávisle na tom by měly být vydány standardy profesní čipové karty.

Předpokládá se, že oba projekty profesních i klientských čipových karet MPSV by měly být z velké části realizovány do konce prvního čtvrtletí letošního roku. Průběžné informace o postupu a výsledcích jsou uveřejňovány na internetové adrese www.mpsv.cz .


Triada, spol. s r. o. Svaz měst a obcí ČR Úřad pro veřejné informační systémy Sdružení pro informační společnost ExMise Asociace krajů České republiky

Copyright © 2002 Triada, spol. s r. o., webmaster@isss.cz
design: Česká vydavatelská pro internet, s. r. o. /webhouse.cz/