ProgramEnglish version
Program
Výbory
Pořadatelé
Partneři
Mediální partneři
Konference ISSS 2002 Hradec Králové
ISSS 99

Hradec Králové -- hostitelské město

Regina
I. virtuální vernisáž
1. virtuální vernisáž

Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis


Tisková zpráva

25. 3. 2002, 12.00

TeleCities -- odrazový můstek do e-Evropy

Význam měst jako bezprostředního partnera občanů a prvotního zdroje poskytování správních služeb nezbytných pro každodenní život občanů a jejich potřeby je nepopiratelný. Vzhledem k tomu, že se úkoly veřejné správy během posledních let zásadně změnily, ICT jsou stále více považovány za strategický nástroj pro městský rozvoj.

Tato dvě hlediska kombinuje síť TeleCities, která může být určitým prostředkem podpory měst na jejich cestě k informační společnosti a podpory, kterou si města navzájem poskytují. TeleCities je sítí přibližně 120 evropských měst, včetně měst hlavních, malých i středních. V celé Evropě spolupracuje na otázkách souvisejících s informační společností a předsedá jí město Vídeň (přidruženými členy se stali klíčoví obchodní partneři).

Síť TeleCities má během předsednictví města Vídně následující strategické úkoly: uplatnění elektronické vlády (eGovernment) pro práci ve prospěch občanů, posílení postavení TeleCities jako zástupce měst pro oblast ICT a zintenzivnění spolupráce měst EU.

TeleCities podporuje zapojení klíčových účastníků do informační společnosti na základě přeshraniční spolupráce a předávání znalostí. V rámci sítě TeleCities jsou města jako taková považována za pilotní projekty pro výzkum a rozvoj projektů.

Prioritou TeleCities je zdůrazňovat úlohu měst v rozvoji, který s sebou přinesla informační společnost v Evropě. Zde je cílem zařadit municipální aspekty uvedeného vývoje na vyšší pořadí agendy EU i agend na národní a místní politické úrovni.

Pokud jde o politiku národních vlád, TeleCities udržuje pravidelné kontakty s příslušnými ministerstvy evropských zemí, které jsou v TeleCities zastoupeny prostřednictvím členských měst. Pomocí podpory sítě a jejích iniciativ na národní úrovni se zaměřuje na ovlivňování politiky národních vlád v otázkách rozvoje ICT tak, aby umožňovala přístup více zaměřený na města. Klíčové aktivity rozvoje politiky sítě jsou však realizovány na místní úrovni, kde se TeleCities snaží usnadňovat podporu informační společnosti pro všechny.

Problematika TeleCities stojí na čtyřech následujících pilířích: předávání znalostí, poskytování informací, poskytování pravidelného stručného souhrnu elektronických zpráv, webové stránky TeleCities, a dále na akcích TeleCities.

Síť TeleCities je svými členy vysoce oceňována za své úsilí při přípravě nových projektů, vyhledávání partnerů pro návrhy EU a za poskytování informací o programech, iniciativách a financování Evropskou unií. TeleCities je partnerem projektu DEBUT -- Využití dat a nejlepší způsob použití. Účastní se projektu EDEN -- Evropská síť elektronické demokracie i projektu Výměna dovedností v rámci programu LEONARDO, projektů eContent eCT -- Elektronická výzva k výběrovému řízení a ODA -- otevřená digitální správa, i projektu IST eCommerce PACE -- Veřejná správa a elektronický obchod v Evropě.

Do budoucna síť TeleCities předpokládá realizaci některých vynikajících projektů, např. projektů tří sítí Tři růže společně se sítí ELANET a Eris@, PANISCO se sítí měst atd.


Triada, spol. s r. o. Svaz měst a obcí ČR Úřad pro veřejné informační systémy Sdružení pro informační společnost ExMise Asociace krajů České republiky

Copyright © 2002 Triada, spol. s r. o., webmaster@isss.cz
design: Česká vydavatelská pro internet, s. r. o. /webhouse.cz/