ProgramEnglish version
Program
Výbory
Pořadatelé
Partneři
Mediální partneři
Konference ISSS 2002 Hradec Králové
ISSS 99

Hradec Králové -- hostitelské město

Regina
I. virtuální vernisáž
1. virtuální vernisáž

Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis


Tisková zpráva

25. 3. 2002, 11.00

Zahájení konference ISSS v Hradci Králové

Foto -- Foto -- Foto -- Foto -- Foto

Pátý ročník konference Internet ve státní správě a samosprávě byl slavnostně zahájen 25. března. Konferenci slavnostně zahájil primátor Hradce Králové a předseda Svazu měst a obcí ČR, Oldřich Vlasák. Mimo jiné připomněl, že se na konferenci prezentovalo přibližně 1700 účastníků. Hradec Králové hostí v tomto roce tuto konferenci již počtvrté.

Krátkou zdravici účastníkům konference přednesl i předseda ČSSD a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Zdravice byla puštěna z videozáznamu, protože pan ministr musel odejet na zasedání vlády.

Dalším řečníkem byl ministr Karel Březina. Ten ve svém projevu zhodnotil období posledních čtyř let v oblasti informační politiky.

Co se týká technického vybavení, vidí pan ministr naši situaci optimisticky. Dokumentoval to mimo jiné na počtu prodaných osobních počítačů (více než 250 000 PC za rok) a počtem mobilních telefonů (přibližně 70 mobilních telefonů na 100 obyvatel). Česká republika vede také v počtu odeslaných krátkých textových zpráv.

V letech 1990 až 1998 chyběla podle ministra Březiny na úrovni vlády národní informační politika, informační systémy byly budovány izolovaně.

V roce 1998 vyhlásila vláda své programové prohlášení , vznikla rada vlády pro informační politiku. V následujících letech byla vyhlášena státní informační politika a vzniklo několik nových institucí (Úřad na ochranu osobních údajů, ÚVIS a další).

Pro rozvoj informační politiky je důležité vytvoření právního rámce. V současné době existují stále bariéry, které brání rozvoji informační politiky. Mezi ně patří mimo jiné byrokratické bariéry, nedostatečná vůle úředníků a resortismus. Další bariéry vidí pan ministr např. v nízké orientaci na on-line služby a zejména v nízkém politickém vnímání důležitosti systematického rozvoje informačních systémů.

Do budoucna je nutné soustředit se důsledně na zajištění proveditelnosti platných zákonů a bude nutno vytvořit nový právní rámec pro zavádění informačních systémů.


Triada, spol. s r. o. Svaz měst a obcí ČR Úřad pro veřejné informační systémy Sdružení pro informační společnost ExMise Asociace krajů České republiky

Copyright © 2002 Triada, spol. s r. o., webmaster@isss.cz
design: Česká vydavatelská pro internet, s. r. o. /webhouse.cz/