ProgramEnglish version
Program
Výbory
Pořadatelé
Partneři
Mediální partneři
Konference ISSS 2002 Hradec Králové
ISSS 99

Hradec Králové -- hostitelské město

Regina
I. virtuální vernisáž
1. virtuální vernisáž

Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis


Tisková zpráva

20. 3. 2002

Čtvrtý ročník soutěže Zlatý erb -- zájem roste

V roce 2002 byl vyhlášen již čtvrtý ročník soutěže Zlatý erb (http://zlatyerb.obce.cz) o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů. Soutěž vyhlašuje Svaz měst a obcí České republiky a Ministerstvo vnitra ČR. Osobní záštitu nad soutěží převzal RNDr. Josef Postránecký, náměstek ministra vnitra pro reformu veřejné správy. Soutěž je součástí iniciativ v rámci kampaně Měsíc internetu (Sdružení BMI). Pořádá Sdružení Zlatý erb ve spolupráci s portálem Města a obce online. Vyhlášení vítězů probíhá tradičně na slavnostním večeru na konferenci ISSS.

Cílem soutěže je podpořit využívání internetu pro poskytování informací orgány územní správy a samosprávy a online prezentaci měst a obcí České republiky. Soutěží se ve třech kategoriích: města, obce a regiony.

Letos soutěží rekordních 242 soutěžících, z toho 105 měst, 107 obcí a 30 regionů. Do nominačního kola přišlo již přes 2000 ověřených hlasů. Úroveň soutěžních webů stále roste, a proto rozhodování poroty, soutěžících i veřejnosti není proto lehké.

Novinkou soutěže jsou mimořádné zvláštní ceny:

  • Zvláštní cena ministra vnitra udělená ministrem vnitra Stanislavem Grossem za nejlepší bezbariérový přístup na webové stránky při soutěži Zlatý erb v roce 2002
  • Cena veřejnosti udělená Sdružením BMI při soutěži Zlatý erb v roce 2002

Odborná porota hodnotí nominované weby ve třech kritériích:

  • Obsažnost. Hodnocen je přínos webové stránky z hlediska rozsahu poskytovaných informací, jejich podrobnosti a praktické užitečnosti s ohledem na potřeby uživatelů. Rozhodující jsou poskytované informace o výkonu veřejné správy. Samozřejmou podmínkou úspěchu jsou zákonem uložené povinnosti (zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím) a kvalita jejich provedení. Důraz je kladen také na poskytování informací nad rámec zákona. Hodnotitel však může ocenit i péči o atraktivnost stránek dalším obsahem, např. ze života obce a dobré nápady.
  • Aktuálnost. Hlavní důraz je kladen na přínos stránky z hlediska šíře a aktuálnosti pravidelně zveřejňovaných informací. Hodnocena je plánovitost a soustavnost zveřejňování informací bez zbytečného odkladu. Úspěšné mohou být zejména stránky, z nichž je patrné zaujetí pro věc a přiměřená až každodenní práce se stránkou a její zapojení do komunikační infrastruktury úřadu.
  • Přístupnost informací a grafické zpracování. Důraz je kladen na přehledné a logické uspořádání informací a vybavení stránek vyhledávacími nástroji. Současně je hodnocena přiměřenost výtvarného řešení k prezentovému obsahu a optimalizovanost grafických prvků z hlediska rychlost načítání informací při zachování profesionální prezentační funkce stránek. Přihlíží se také k bezbariérovému přístupu pro handicapované živatele.

Hlavní cena je udělena soutěžícímu se stránkou s nejvyšším celkovým součtem bodů za uvedená tři kritéria. Jednotlivá kritéria mají pro celkové hodnocení stejnou váhu.

Soutěž je v maximální možné míře otevřená, všechna hodnocení při nominacích i výběru finalistů jsou až na úroveň bodů od jednotlivých hodnotitelů zveřejněna na internetu. Účast soutěžících na hodnocení je soutěžícími vnímána i přes značnou pracnost pozitivně a samotná soutěž jako objektivní.

Dr. Ing. Jan Savický


Triada, spol. s r. o. Svaz měst a obcí ČR Úřad pro veřejné informační systémy Sdružení pro informační společnost ExMise Asociace krajů České republiky

Copyright © 2002 Triada, spol. s r. o., webmaster@isss.cz
design: Česká vydavatelská pro internet, s. r. o. /webhouse.cz/