AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

02/25/2015

Rozhovor s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem

MUDr. Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina
Je spolupořadatelství konference odrazem toho, jaký význam přikládá Kraj Vysočina informatizaci společnosti?
Kraj Vysočina se na pořadatelství podílí již od svého vzniku v roce 2001. Společně se sdružením Český zavináč jsme opakovaně získávali podporu Visegradského fondu na organizování mezinárodní části konference. V letošním roce jsme garanty celého odborného bloku zaměřeného na elektronizaci zdravotnictví. ISSS/V4DIS považujeme za jednu z nejzásadnějších událostí roku v oblasti informačních a komunikačních technologií, která je příležitostí předání zkušeností i setkáním zástupců veřejné správy, odborníků a dodavatelů informačních technologií.
Kraj Vysočina je tahounem e-governmentu i v rámci Asociace krajů ČR…
Informační technologie dlouhodobě považujeme za jednu ze svých rozvojových priorit a v průběhu let jsme se stali mezi kraji lídry v této oblasti. Elektronické služby veřejné správy a především celokrajská optická síť ROWANet pomohla rozvinout digitální ekonomiku na Vysočině. I když na jednotlivých krajích je informatika organizována různými způsoby a mnohdy není prioritou, prostřednictvím Komise Rady Asociace krajů ČR pro informační technologie ve veřejné správě se snažíme koordinovat všechny aktivity tak, aby se kraje staly plnohodnotnými jednotně a jasně vystupujícími partnery pro centrální orgány stání správy. Společně jsme realizovali řadu projektů, např. rozsáhlý a hojně využívaný systém mezikrajských videokonferencí, či projekty digitální mapy veřejné správy nebo krajských technologických center. Společně se podílíme i na rozvoji elektronického zdravotnictví a výstavbě telekomunikačních sítí.
Co patří mezi vaše současné priority?
V roce 2013 kraje definovaly nejdůležitější cíle v oblasti IT v dokumentu Digitální strategie krajů pro období 2013–2020. Mezi zásadní rozvojové priority patří zefektivnění plánování a řízení IT projektů na úrovni regionů i státu, zlepšení koordinace krajů, zapojení krajů do mezinárodních projektů i rozvoj základní technické infrastruktury v podobě výstavby vysokorychlostních telekomunikačních sítí, stejně jako podpora vysokorychlostního internetu prostřednictvím tzv. NGA sítí a budování krajských datových center. V oblasti elektronických služeb tzv. e-governmentu se zaměřujeme primárně na zpřístupnění a zkvalitnění služeb pro občany, které by v ideálním případě omezily časově náročné úkony vůči veřejné správě. V neposlední řadě musím zmínit i jednu z nových a výrazných priorit, která se týká osvěty a zvýšení povědomí široké veřejnosti o rizicích spojených s používáním moderních technologií, zejména v oblasti elektronické bezpečnosti.
Kraj Vysočina se také tradičně zaměřuje na eHealth…
Kraje jsou prostřednictvím svých nemocnic a zdravotnických záchranných služeb největšími poskytovateli zdravotní péče v ČR. Elektronické systémy a služby mají velký potenciál zefektivnění fungování zdravotních zařízení. Například podle našich zkušeností vedení elektronické zdravotnické dokumentace a její elektronická výměna mezi poskytovateli zdravotní péče včetně zapojení záchranných služeb zrychluje a především zkvalitňuje zdravotní péči poskytovanou pacientům. Společně se na úrovni Asociace krajů ČR snažíme společně definovat standard pro plošnou výměnu zdravotnické dokumentace. Velmi úspěšné a žádané jsou elektronické služby pro veřejnost, např. objednávání se na ošetření v nemocnicích prostřednictvím internetu. Zvyšování kvalifikace personálu umožňují vzdělávací služby prostřednictvím e-learningu.
Je jasné, že to stojí peníze. Jak jste na tom s čerpáním prostředků z fondů EU?
Problematika EU fondů je mezi kraji velmi diskutovaná. V předcházejícím programovém období kraje velmi hojně fondy využívaly, pro financování IT projektů zejména Integrovaný operační program. Bohužel, celá řada projektů se ukázala být problematická z pohledu své složitosti a časové náročnosti administrace veřejných zakázek. Rizika spojená s možnými chybami při realizaci a následné vracení peněz mívá pro žadatele zásadní dopady. Proto mezi kraji momentálně panuje poměrně velká skepse vůči využívání EU fondů pro realizaci IT projektů a s centrálními orgány diskutujeme o podobě jednotlivých dotací. Stěžejní bude strategie e-governmentu a koordinace Ministerstva vnitra ČR. Velkou výzvou pro některé regiony bude výstavba NGA sítí na jejich území financovaná z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a realizovaná soukromými subjekty.
Vraťme se zpět k ISSS – jaká jsou vaše očekávání?
Od letošního ročníku ISSS si slibujeme především detailnější diskusi právě o novém programovém období. Vedle EU fondů chceme využít této konference k prezentaci aktivit krajů v již zmíněném bloku věnovaném elektronizaci zdravotnictví. A samozřejmě se aktivně zapojíme do jednání visegrádské konference V4DIS.

Děkuji za rozhovor.


Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/