AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

03/04/2008

Rád podpořím smysluplné projekty a snahy o efektivnější výkon veřejné správy

Ing. Pavel Bradík, hejtman Královéhradeckého kraje
Jaký máte vztah k současnému dění v oblasti e-governmentu?
Musím říci, že si uvědomuji, jak je informatizace veřejné správy důležitá, a samozřejmě všemožně podporuji všechny smysluplné snahy, které vedou ke zvýšení efektivity výkonu veřejné správy, zjednodušení administrativy a ke zlepšování služeb pro občany.
Pokud mám uvést nějaké konkrétní příklady z našeho KÚ, musím zmínit především vybudování videokonferenčního pracoviště, umožňujícího videokonference i mezi jednotlivými kraji. To znamená jak finanční úspory formou snížení ztráty cestovního času a nákladů, tak i operativní přínosy, kdy lze zajistit rychlé jednání zástupců několika krajů najednou.
Krajský úřad se dále zaměřuje na postupnou elektronizaci vnitřních agend, zrychlení procesů a snížení oběhu papírových dokumentů -- obíhat má totiž informace, nikoli papír nebo člověk. Příkladem jsou třeba elektronické žádanky o dovolenou nebo elektronické cestovní příkazy. V průběhu letošního roku bude KÚ implementovat nový ekonomický a agendový systém, který dále rozšíří možnosti pro zvyšování efektivity.
Královéhradecký kraj také napomáhá dostupnosti e-governmentu v regionu prostřednictvím projektů financovaných z EU. Jde například o projekt Internetizace knihoven Královéhradeckého kraje, který zajistil pro 89 obecních knihoven veřejně přístupné vysokorychlostní připojení a potřebné hardwarové i softwarové vybavení. V rámci projektu Internetizace nemocnic Královéhradeckého kraje pak byla vybudována vysokorychlostní regionální komunikační infrastruktura propojující nemocnice kraje, která je navázaná na infrastrukturu nemocničních areálů a kromě služeb pro nemocnice poskytuje i veřejný přístup k internetu.
Nedá mi, abych se nezeptal na projekt Czech POINT a jeho další rozvoj...
Nemá asi cenu zdůrazňovat, že kraj má již od pilotního provozu projektu vlastní kontaktní místo Czech POINT a je tedy schopen vydávat ověřené výstupy z informačních systémů veřejné správy. Kontaktní místo je v současné době umístěno na Informačním centru ve vstupní hale KÚ, takže je přístupné veřejnosti. Další pracoviště Czech POINTu budou v průběhu letošního roku postupně přibývat v souladu se záměry MV ČR.
Připravujete v současné době nějaké novinky související s ICT technologiemi, případně nové elektronické služby pro občany?
Z pohledu KÚ je to hlavně již zmíněná změna ekonomického a agendového systému KÚ, kterou považujeme za hodně důležitou. Z pohledu občana pak dobudování Informačního centra úřadu včetně přesunu vhodných agend z jednotlivých odborů tak, aby je občan mohl vyřídit již před vstupem do úřadu.
Došlo v souvislosti s přestěhováním do nových prostor i k razantní obměně informačních technologií?
Přestěhování do nových prostor bylo samozřejmě spojeno s určitými změnami. Ty se ale netýkaly ani tak počítačového vybavení, jako spíše technologií spojených s výstavbou areálu, jako jsou rozvody, počítačové sítě a aktivní prvky, kde byly použity nové moderní technologie. K velké změně proti původnímu stavu došlo také ve vybavení audiovizuální technikou v jednacím sále a zasedacích místnostech krajského úřadu.
V Hradci Králové se každoročně koná jedna z největších evropských konferencí zaměřených na informatizaci veřejné správy...
Konferenci ISSS považujeme v konferenční činnosti v našem kraji za jasný vrchol sezony. V Hradci Králové se již zaslouženě stala tradicí, získala ohromnou prestiž a každoročně přivádí do kraje řadu významných hostů nejen z ČR, ale z celé Evropy. Samozřejmě se jí letos opět rád zúčastním a věřím, že i moji kolegové zde najdou nové podněty pro svoji další práci.

Děkuji za rozhovor.


Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/