AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

06/14/2006

Problematika informační společnosti a projekty z oblasti veřejné správy na podporu rozvoje informační společnosti

Státní informační a komunikační politika
Strategický dokument vlády v oblasti rozvoje informační společnosti do roku 2006, který reflektuje úzkou provázanost informační společnosti a telekomunikací a vytváří tak společný rámec.
Stanovuje 4 prioritní oblasti:
  • Dostupné a bezpečné komunikační služby
  • Informační vzdělanost
  • Moderní veřejné služby on-line
  • Dynamické prostředí pro elektronické podnikání
Národní strategie informační bezpečnosti ČR
Národní strategie informační bezpečnosti ČR si klade za cíl zvýšit důvěru občanů a subjektů komerční i nekomerční sféry v informační společnost, zlepšit celkové řízení informační bezpečnosti, rozvíjet znalosti o informační bezpečnosti, zlepšit mezinárodní spolupráci, shromáždit a doporučit nejlepší praxi pro oblast řízení informační bezpečnosti, zajistit základní lidská práva při používání informačních a komunikačních technologií a podporovat konkurenceschopnost české ekonomiky. Strategie formuluje snahy vlády ČR zavést cíle a směr informační bezpečnosti do praxe. Strategie vytváří společnou platformu pro zabezpečení informací veřejné správy, subjektů komerční i nekomerční sféry a jednotlivých občanů.
Národní politika pro vysokorychlostní přístup -- broadband strategie
Národní politika pro vysokorychlostní přístup klade důraz na podporu rozvoje online služeb pro vysokorychlostní přístup ze strany státu, a to v oblasti vzdělávání, kultury, zdravotnictví a veřejné správy a identifikuje hlavní příčiny pomalého rozvoje broadbandu v České republice: nedostatečná dostupnost vysokorychlostního připojení zejména mimo velká města, nepříznivý poměr mezi cenou a kupní silou obyvatel, nízká kvalita nabízených služeb, které nemají garantovaný charakter, a nedostatečná nabídka služeb a obsahu a z ní plynoucí nedostatečná motivace uživatelů pořídit si vysokorychlostní připojení k internetu.
Národní program počítačové gramotnosti
NPPG je založen na praktických dvouhodinových kurzech, během kterých účastníci postupně zvládnou v doprovodu zkušených lektorů ovládání počítače, připojení k internetu, základy vyhledávání na internetu a práci s elektronickou poštou. Na rozdíl od obdobných kurzů poskytovaných komerčními subjekty nabízí Národní program Ministerstva informatiky cenově dostupné kurzy určené široké veřejnosti a zejména starší generaci, která k počítači a internetu nemá snadný přístup. Cena dvouhodinového kurzu činí 100 Kč.
Koncepce rozvoje Komunikační infrastruktury veřejné správy
Cílem Koncepce je zajistit kontinuitu služeb Komunikační infrastruktury veřejné správy a plynulý přechod k nové struktuře, v maximální míře využít konkurenčního prostředí a klesajících cen i rostoucí kvality služeb a koordinovat projekt Komunikační infrastruktury veřejné správy s akcemi financovanými z regionálních programů spolufinancovaných z fondů Evropské unie nebo z fóra pro vysokorychlostní internet.

Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/