AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

04/03/2006, 10:00

Úvodní slovo Evžena Tošenovského, předsedy Asociace krajů ČR a hejtmana Moravskoslezského kraje

Vážené dámy, vážení pánové,

jsem velmi rád, že Vás mohu jménem svým i jménem ostatních členů Asociace krajů České republiky pozdravit při příležitosti konání devátého ročníku konference Internet ve státní správě a samosprávě. Zaměření konference ukazuje, že i devátý ročník ve srovnání s ostatními předešlými ročníky, má opět mnoho co říci široké odborné i laické veřejnosti. A myslím, že tomu nebude jinak ani příští rok a roky další. Za vše může fenomén stále se zdokonalujících a nově se vyvíjejících informačních a komunikačních technologií, které pro konferenci ISSS představují nekonečnou a stabilní zásobu témat a námětů.

Z pohledu krajů spatřuji přínos konference ve výměně zkušeností mezi samosprávou a státní správou o projektech, které mají celostátní dopad. ISSS je pravděpodobně jediná konference v České republice, kde se dají získat ucelené informace o tom, co se v ICT v oblasti veřejné správy stalo za rok zpět.

Myslím, že je dnes pravdou, alespoň mé zkušenosti z Moravskoslezského kraje to potvrzují, že si dnes práci na krajských úřadech bez informačních a komunikačních technologií už nelze vůbec představit. ICT do velké míry změnily myšlení lidí, považují je za nástroj usnadňující práci. Dnes se stávají informační a komunikační technologie nezastupitelné pro práci na krajských úřadech a to bez rozdílu zda se jedná o politika či úředníka. Jsem přesvědčen, že již minula doba, kdy se na ICT pohlíželo mimo jiné i jako na nutné zlo, když s nimi lidé měli nebo museli více pracovat a využívat je.

Kraje si plně uvědomují svoji úlohu v procesu informační společnosti. Jak směrem k občanovi, tak ale i ke své pozici, kterou sehrávají jako komunikační spojení mezi ústředními správními úřady a obcemi. V tomto směru pracují na řadě kompatibilních projektů a systémů použitelných pro subjekty státní správy. Příkladem může být systém ePUSA, ve kterém se podařilo docílit toho, že obce zadávají data o sobě pouze jednou a tato data jsou automaticky sdílena všemi ostatními subjekty veřejné správy (ale i krizového řízení a IZS). Chci tím jen říci, že ICT musí být neustále vyvíjeny a optimalizovány vůči procesům ve veřejné správě. Egovernment nesmí být pouze tím, že se do elektronické podoby převedou stávající papírové formuláře a dokumenty -- tím se pouze zvýší náklady a nedojde k žádnému zefektivnění. Tímto postupem se dostaneme ne k egovernmentu, ale k ebyrokracii. K tomu, aby se tak nestalo, bezesporu přispívá i konference Internet ve státní správě a samosprávě a to je dobře.

Přeji všem, kteří konferenci ISSS navštíví, aby z ní měli potěšení a vzali si z ní poučení a potřebné znalosti pro svojí práci


Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/