AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

03/13/2006

Program KDU-ČSL -- modernizace veřejné správy v oblasti informačních komunikačních technologií

KDU-ČSL vstupuje do voleb v roce 2006 s propracovaným programem v oblasti informačních a komunikačních technologií. Celým programem se prolínají dvě priority, které KDU-ČSL bude sledovat.

1. přizpůsobit veškeré kroky v této oblasti tak, abychom za pár let zjistili, že se společnost rozdělila na ty, kteří počítač používat umějí a na ty, kteří to neumějí. Tato priorita se odráží v našich sociálních programech i programu pro vzdělávání. Uvědomujeme si, že pochopení systému práce s počítačem je mnohem důležitější než memorování jednotlivých postupů. Jen tento přístup může pomoci tomu, aby občané i úředníci pochopili, že moderní technologie jsou zde proto, aby pomohly, ne proto, aby se jedna nebo druhá skupina musela něco rychle učit.

2. KDU-ČSL ve svém programu akcentuje používání otevřených formátů a open source softwaru, odkazujeme se tím na materiály Evropské lidové strany i na nejrůznější programy EU. Nechceme pouze deklarovat tuto podporu, chceme open source sofwaru dát skutečnou šanci, abychom mohli zjistit, zda tyto programy, které využívají mnohé země, nebudou i výhodu pro naši zem.

Reforma veřejné správy jde samozřejmě ruku v ruce s e-governmentem. E-Government chápeme jako poskytování rychlejších, přístupnějších a levnějších služeb veřejné správy našim občanům. V době klesající volební účasti a malého zájmu o věci veřejné mohou být ICT nástrojem, která přiblíží veřejnou správu i politiku občanovi. Hlavní překážku takového přiblížení vidíme v absenci zákona o registrech, který by stanovil, jakým způsobem si státní správa a samospráva budou vyměňovat údaje. Další překážkou je lpění jednotlivých ministerstev na vlastním řešení bez účinné snahy nalézat řešení společná. Proto chceme pokračovat v cestě, která byla nastoupena vznikem ministerstva informatiky.

KDU-ČSL bude usilovat o prosazení a posílení těchto principů:

  • úřady musí komunikovat s občany, ale především i mezi sebou prostřednictvím internetu (placení daní, zjišťování informací, vyplňování formulářů a další agendy by měly být dostupné pro každého. Jen tak bude možné sjednotit některé agendy pod jednu střechu, byť virtuální. Důležité je připravit pro občana tak pohodlné řešení, aby nebyl nucen oběhávat úřady. K tomu je třeba dopracovat a přijmout zákon, který by stanovil pravidla pro výměnu dat mezi úřady - zákon o registrech)
  • zabezpečení dat proti zneužití
  • informační gramotnost nesmí být na úřadech kvalifikačním předpokladem pouze v oddělení informatiky (proto budeme klást důraz především na vzdělávání úřadníků v oblasti ICT tak, aby nové technologie umožnily úřadům přiblížit se občanům. Informační gramotnost považujeme za nutný předpoklad k výkonu úřednického povolání)
  • bezproblémová výměna dat a informací je možná pouze na bázi otevřených formátů (stát nemůže nutit občany k nákupu zařízení, které mu umožní číst jeden daný formát. Mimořádná nabídka jednoho řešení může být sice výhodná pro úřady veřejné správy, ale ve svých důsledcích se pro občana stává tou dražší variantou)
  • zahájení diskuse nad možností elektronického hlasování ve volbách (především na regionální úrovni a jedině za podmínky dostatečného zabezpečení takového systému proti zneužití)
  • zdokonalování a propagaci efektivnějšího využití portálu veřejné správy jako virtuálního kontaktního místa pro občany.

Mgr. Jaroslav Poláček, předseda odborné komise KDU-ČSL pro informační a komunikační technologie


Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/