AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

03/19/2006

Programové prohlášení ČSSD z oblasti ICT

Zásady

Sociální demokracie počítá i nadále s tím, že bude ve své hospodářské politice uplatňovat solidaritu, sociální soudržnost, boj proti sociálnímu vyloučení a sociální spravedlnost v rovnováze s motivací, odpovědností a rovností šancí. Sociální soudržnost přitom považuje za klíčový faktor konkurenceschopnosti a hospodářského růstu.

Cílem politiky ČSSD je vytvoření společnosti, jejíž rozvojový potenciál bude stavět na kvalifikaci a vzdělání občanů -- vytvoření vzdělanostní společnosti, která je schopná vytvářet podmínky, ve kterých může co nejvíce lidí rozvíjet své schopnosti tak, aby z nich měli prospěch oni i ostatní.

Současná epocha je charakterizována zásadními změnami v technologiích, které ve svém důsledku mění ekonomiku, společnost i způsob života. Původní soupeření o tuny produktů přešlo do souboje o dokonalejší a rychlejší informace. Vytváří se nový tržní segment, kde se obchoduje s nehmotným produktem, myšlenkami, nápady a know-how. Cílem je pokračovat v zavádění informačních technologií do běžného života občanů, veřejné správy, zdravotnictví a sociálních služeb.

Informatizace státní správy -- informatizovaná demokracie

Moderní technologie umožní zlepšit a zlevnit veškeré správní agendy obcí, regionů i státu a usnadní plnění povinnosti jejich institucí informovat v maximální míře veřejnost o své činnosti. Lepší přístup k těmto informacím je předpokladem rozvoje nových forem demokracie zvyšujících spoluúčast každého občana na jejich rozhodování. Vznik tzv. informatizované demokracie je neoddělitelný od změny faktické nadvlády institucí státu a samosprávy nad občany ve služby pro ně.

Vytvoření propojeného informačního systému veřejné správy a integrované sítě kontaktních míst s veřejnou správou při využití internetu odstraní zbytečnou byrokracii a přiblíží stát i obce občanům.

Prostředkem vedoucím k efektivnějšímu budování integrovaných informačních systémů státu a samosprávy je programové financování a centrální řízení budování informačních systémů veřejné správy.

ČSSD navrhuje:

  • Rozšiřovat elektronickou komunikaci se státní správou a podporovat koncept
    e-governmentu.
  • Zvýšit dostupnost širokopásmového připojení k internetu.
  • Posílit pravomoci a zároveň i odpovědnost Ministerstva informatiky za mezirezortní koordinaci budování informačních systému veřejné správy, rozvoj příslušného právního rámce informační společnosti a koordinaci postupu při implementaci předpisů EU pro komunikační služby a informační technologie, a to nejenom pasivním převzetím, ale i tvůrčím podílem na jejich přípravě.

Při budování integrovaného informačního systému veřejné správy je třeba důsledně dbát na ochranu osobních dat občanů v informačních systémech a na zabránění jejich zneužití. Provázání informačních systémů veřejné správy přes tzv. sdílené bezpečné referenční rozhraní a využívání společných základních registrů umožní, aby data jednou poskytnutá veřejné správě nebyla jiným úřadem znovu na občanovi vyžadována a zároveň aby byla zajištěna jejich spolehlivá ochrana. V integrovaném systému veřejné správy by (po jeho dobudování) měly platit tři základní zásady:

  • Občan by měl mít přístup ke všem evidencím, které o něm veřejná správa vede.
  • Občan by měl mít možnost sám (i prostřednictvím internetu) iniciovat aktualizaci změněných dat (např. změna adresy bydliště), pokud tak státní instituce neučiní sama.
  • Osobní data uložená v propojených informačních systémech veřejné správy musí být důsledně chráněna před zneužitím. Přístup k datům a jejich propojování musí být umožněn oprávněné osobě jen v takovém rozsahu a účelu, které stanoví legislativní předpisy (a technickými prostředky musí být zabezpečena evidence o všech přístupech orgánů státu k osobním datům občanů pro možnou následnou kontrolu Úřadu pro ochranu osobních údajů).

Pro zabezpečení ochrany dat a zjednodušení přístupu k elektronickým dokumentům bude ČSSD podporovat rozvoj využívání elektronických identifikátorů (čipových karet) jak ve veřejné správě, tak v obchodním styku.

Širší využití ICT v malých a středních podnicích pro zvýšení produktivity práce a konkurenceschopnosti, a proto ČSSD navrhuje vyhlásit v roce 2007 program zavádění a využívání ICT v malých a středních podnicích.

Informatizace zdravotnictví

Informační technologie přinášejí velké možnosti pro zefektivnění zdravotnictví. Informační technologie ve zdravotnictví umožní zprůhlednit financování zdravotnictví, vyhodnocovat kvalitu lékařské péče ve vztahu k nákladům a přinášet tak podklady k účelnější alokaci zdrojů.

ČSSD navrhuje podporovat zapojování České republiky do celoevropských projektů e-Health týkajících se např. zavádění elektronické preskripce, bezpečného ukládání a přenosu zdravotnických dat, zavádění elektronických identifikátorů (čipových karet), aplikace telemedicínských přístupů apod.

Důsledným využíváním nových komunikačních a informačních technologií a koordinací centrálních zdrojů informací, dostupných občanovi vytvořit nové služby státu občanovi a umožnit občanovi snadnější komunikací s orgány státní správy a samosprávy.


Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/