AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

03/15/2006

Visegrádská konference V4DIS 2006

Již při prvním ročníku se projekt "DIS-V4" setkal se značným zájmem u pracovníků státní správy, samospráv i u představitelů asociací municipalit a regionů. Nejenom u nás, ale i na Slovensku, v Maďarsku a Polsku se dále rozvíjí a rozšiřuje úspěšně v hlavních tématech. Partnery projektu DIS-V4 2006, řízeného Sdružením Český zavináč, jsou Únia miest Slovenska, Združenie miest a obcí Slovenska, Maďarské národní sdružení místních samospráv (TÖOSZ) a polská Alfa Omega Foundation.

Účastníci předchozích dvou ročníků této v zemích Visegrádu největší akce v oblasti eGovernmentu si plně uvědomili a docenili význam, jaký může mít mezinárodní výměna zkušeností z oblasti informatizace veřejné správy, zejména jedná-li se o země se společnými historickými zkušenostmi, podobným ekonomickým potenciálem. Všechny země Visegrádu se v roce 2004 staly novými členy Evropské unie a musí řešit obdobné problémy. Hledání společných postupů a koordinace při přípravě nových projektů v oblasti aplikace informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě mohou být mnohem efektivnější.

Těžiště programu -- eGovernement

Třetí ročník konference V4DIS 2006 se uskuteční pod záštitou předsedy Senátu Parlamentu ČR Přemysla Sobotky, premiéra Jiřího Paroubka a ministryně informatiky Dany Bérové. Svou účast na jejím zahájení přislíbil také eurokomisař Vladimír Špidla. Delegace účastníků ze zemí Visegrádské čtyřky budou složeny z členů parlamentů, zástupců státních orgánů a představitelů krajů, měst a obcí. Jako každý rok nebudou mezi účastníky chybět ani firemní odborníci z těchto zemí.

Těžiště programu spočívá v problematice eGovernementu a elektronických služeb pro občany. Projednávat se budou portálová řešení, elektronické registry, otázky internetu jako nástroje spolupráce zemí V4 na národní, regionální i lokální úrovni, a pochopitelně také ochrana informačních systémů.

Ke specifickým tématům pak bude patřit problematika využití ICT v cestovním ruchu (eTourismus), o níž byl velký zájem již v loňském roce. V rámci tohoto bloku se budou prezentovat otázky Portálu V4 v propagaci destinací, národních a regionálních turistických portálů, význam internetové propagace státu jako turistické destinace, kvality informačních systémů v cestovním ruchu a další.

Rovné příležitosti

Zcela novým bude v tomto roce téma Genderová problematika v eGovernance, tedy využití internetu pro podporu rovných příležitostí. V rámci tohoto konferenčního bloku, který uvede Dana Bérová se uskuteční mj. mezinárodní setkání starostek z ČR, Slovenska, Maďarska a Polska.

Řada účastníků konference V4DIS se setkává již v neděli v Praze a týž den večer se pak v Hradci Králové setkávají představitelé asociací municipalit visegrádských a dalších zemí s představiteli Evropské komise a evropských sítí. Toto setkání slouží především k výměně zkušeností, a také letos bude mít velmi pracovní ráz.

Významnou úlohu v porovnání "best practices" sehrává také mezinárodní soutěž EuroCrest o nejlepší web města, obce či regionu nebo nejlepší elektronickou službu. Finále, vyhodnocení a ocenění vítězů pravidelně probíhá právě v rámci hradecké konference. V letošním roce bude jedním z významných kriterií hodnocení právě aspekt kvality turistické prezentace obce, města nebo kraje na jejich webu.


Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/