AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

03/09/2006

Rozhovor s ministryní informatiky Danou Bérovou

Dana Bérová, ministryně informatiky ČR
Jak se ministerstvo připravuje na konferenci ISSS?
Konference Internet ve státní správě a samosprávě je jedna z velmi důležitých konferencí, na které se ministerstvo pečlivě připravuje. Zejména je to proto, že cílovou skupinu účastníků tvoří pracovníci veřejné správy, kteří se ve své každodenní práci zabývají informatikou a to je skupina, kterou potřebujeme oslovit.
Které cíle sledujete účastí na jednání konference?
Vidím ty cíle ve dvou rovinách. Jednak se chceme zúčastnit obecné diskuze o roli informačních a komunikačních technologií ve veřejné správě a druhým cílem je představení našich projektů, které jsou připraveny nejenom pro pracovníky státní správy a samosprávy, ale i pro občany.
Jak se to projeví v programu jednání?
Stejně jako v minulém roce bude mít Ministerstvo informatiky v úterý dopoledne samostatný blok přednášek v Malém sále. Kromě toho samozřejmě zástupci resortu budou vystupovat i v dalších tématických blocích, které po oba dny poběží v kongresovém centru.
Které konkrétní okruhy byste chtěla připomenout?
Budeme se znovu věnovat Portálu veřejné správy, který se stále rozrůstá, přibývá v něm počet služeb i řešených životních situací. O tom hodláme podrobně informovat, ale také bychom rádi získali zpětnou vazbu k tomuto projektu. Připravuje se zadání veřejné obchodní soutěže na komunikační infrastrukturu veřejné správy a o tom chceme informovat. Vláda schválila Národní strategii informační bezpečnosti, zpracováváme k tomu akční plán, který se týká i orgánů veřejné správy.
Jsou některé oblasti širšího dosahu, o kterých se bude hovořit?
Ano, jedná se o několik nadresortních projektů. Například registr živnostenského podnikání, který přechází do rutinního provozu. Dalším velkým projektem je jednotný systém dopravních informací, na kterém se podílíme spolu s ministerstvem dopravy, což je projekt velmi potřebný.
Na které okruhy otázek byste ještě upozornila?
Určitě bude velký zájem o aplikace, které souvisejí s geoinformacemi, protože mapová část portálu veřejné správy je jednou z nejnavštěvovanějších. Úplně nová bude diskuze o otevřeném software (Open Source) a zaujme i diskuze o záležitostech, které souvisí s rovností mužů a žen v informatice. V neposlední řadě to budou i informace o dotacích na rozvoj vysokorychlostního internetu, které v době konference již budou známy a mnoho lidí bude zajímat diskuze o tom, jak by měl vypadat přechod k digitálnímu vysílání.
Jak vidíte perspektivní otázky rozvoje informatiky?
Debata na téma jak dále pokračovat v rozvoji informatiky ve veřejné správě bude určitě zajímavá. Řada projektů se podařila, ale politici se budou muset zamyslet nad tím, co od veřejné správy očekávají, jak definovat její úkoly a cíle, protože sami informatici to nedokáží.

Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/