AgendaCeska verze
Agenda
Committees
Organizers
Main Partners
Partners
ISSS 2002 Conference Hradec Kralove
ISSS 99

Regina
1st virtual vernissage
First virtual vernissage

Congress Centre ALDIS, Hradec Kralove, Czech Republic


Press Release

11/12/2023

Zemřel Karel Schwarzenberg, politik celoevropského formátu

Karel Schwarzenberg se narodil v roce 1937 v Praze a byl pokračovatelem orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů. Po komunistickém puči v roce 1948 odešla celá jeho rodina do Rakouska.

Schwarzenberg pak studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci a také lesnictví v Mnichově, kvůli předčasné smrti otce studia nedokončil. V 80. letech byl předsedou Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva.

V roce 1990 se vrátil do vlasti, působil pak až do roku 1992 jako kancléř prezidenta Václava Havla. Jeho vášní byla podpora obnovy zanedbaných památek.

Po vzniku samostatné České republiky se Karel Schwarzenberg na Hrad nevrátil, věnoval se podnikání a správě svého majetku. Dále se angažoval ve veřejném životě, podílel se například na přípravě česko-německé deklarace. V roce 1997 vstoupil do strany Občanská demokratická aliance.

Do vysoké politiky se Karel Schwarzenberg poprvé zapojil v roce 2004, kdy se stal senátorem. Později byl poslancem a dvakrát ministrem zahraničí, konkrétně ve vládách Mirka Topolánka a Petra Nečase (oba ODS).

Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg (foto: Knihovna Václava Havla)

Triada Ltd. The Union of Towns and Communities of the Czech Republic The Office for Public Information Systems Information Society Association ExMise

Copyright © 2002 Triada Ltd., webmaster@isss.cz
design: Ceska vydavatelska pro internet, Ltd. /webhouse.cz/