ProgramEnglish version
Program
Výbory
Pořadatelé
Partneři
Mediální partneři
Konference ISSS 2001 Hradec Králové
ISSS 99

Hradec Králové -- hostitelské město

Regina
I. virtuální vernisáž
1. virtuální vernisáž

Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis


Tisková zpráva

26. 3. 2001, 11.30

Státní informační politika

Foto

V roce 1999 přijala vláda projekt Státní informační politiky a v návaznosti na tento projekt schválila ve stejném roce Koncepci budování informačních systémů veřejné správy a v roce 2000 Koncepci informatizace ve vzdělávání.

Na základě těchto koncepcí vznikly konkrétní projekty. Na projekt Informační gramotnosti bylo ze státního rozpočtu vyčleněno 1,7 mld. Kč a na projekty Elektronický obchod a Elektronická veřejná zpráva bylo vyčleněno 885,5 mil. Kč.

Začátkem léta 2000 byl poslaneckou sněmovnou přijat zákon o elektronickém podpisu. To byl pouze první krok, na který musí navázat kroky další. Jedním z nich je přijetí zákona č. 365/2000 Sb. Tento zákon vytváří předpoklady pro soustavu informačních systémů veřejné správy, řídící se určitými pravidly. V současné době jsou některá data vedena na více místech. V nové soustavě by mělo být dosaženo toho, že se data budou do systému zadávat pouze jednou. Nutnou podmínkou využití těchto dat je zajistit bezpečné datové přenosy mezi občanem a subjektem veřejné správy i mezi jednotlivými subjekty státní správy.

V analogii s elektronickou poštou (e-mailem) se dnes hovoří o elektronické správě (e-Government). Ta by měla odstranit zbytečnou byrokracii a zjednodušit komunikaci státu s občany. V nejbližší době bude do vlády předložen materiál, zabývající se problematikou informatizace krajských úřadů.

Spolu se zavedením nových technologií je potřeba připravit občany, aby dokázali využívat možnosti, které jim tyto technologie nabízí. Proto je třeba zajistit trvalé zvyšování počítačové gramotnosti učitelů, podnikatelů, manažerů, politiků a pracovníků státní správy.

Česká republika nyní stojí před historickou příležitostí zachytit trend nástupu nové ekonomiky. Nasazení a používání moderních informačních technologií je jednou z mála našich šancí na zachycení nástupu nové ekonomiky.

Základním cílem je využít nové informační a komunikační technologie ke zkvalitnění práce ministerstva a ke zjednodušení a současně zlepšení styku s občany.

V souvislosti s navrhovanými změnami (vznik Sociální pojišťovny a další) se připravuje nová identifikace osob pomocí tzv. čísla sociálního pojištění. Toto číslo v sobě neponese žádná zakódovaná osobní data. To přispěje k ochraně osobních údajů.

Ministerstvo také počítá s instalací dalších informačních kiosků. S jejich používáním souvisí také příprava širokého uplatnění elektronického podpisu. Jeho použití dovolí bezpečnou komunikaci občana s úřadem pomocí Internetu.

Zavedením moderních informačních technologií se také výrazně zjednodušil způsob potvrzování příjmů a dokládání dalších skutečností, rozhodných pro přiznání sociálních dávek. Tento systém již funguje asi na polovině území ČR. Podle plánu budou do konce roku 2001 připojeny další tři kraje. Celá republika by měla tento systém využívat v roce 2002. Během roku 2001 bude systém stání a sociální podpory postupně připravován pro zveřejnění a příjem elektronických formulářů žádostí.

V dalším rozvoji přikládá MPSV velkou důležitost rozvoji Internetu. Prvním projektem, který se připravuje, je pilotní projekt informačního systému nalézání volných míst pomocí Internetu. V rámci tohoto projektu má vzniknout centralizovaná databáze s informacemi o trhu práce. Součástí této databáze bude i vytvoření služby, která bude pomáhat nalézt práci pro zdravotně hendikepované.

Druhým projektem je Informační systém o typových pozicích. Jeho účelem je zjišťovat požadavky zaměstnavatelů.

podle přednášky Ing. Karla Březiny


Triada, spol. s r. o. Global Cities Dialogue Sdružení BMI Sdružení pro informační společnost Svaz měst a obcí ČR Úřad pro veřejné informační systémy

Copyright © 2001 Triada, spol. s r. o., webmaster@isss.cz
design: Česká vydavatelská pro internet, s. r. o. /webhouse.cz/