pruhy pruhy
ISSS -- Local and regional information society ISSS -- Local and regional information society 2.--3. dubna 2007
Hradec Králové, Kongresové centrum Aldis

Mezinárodní konference LORIS 2007

17. 1. 2007, Praha

RNDr. Miloš Vystrčil, hejtman kraje Vysočina

V rámci programu jubilejního desátého ročníku prestižní konference Internet ve státní správě a samosprávě, která se koná ve dnech 2.--3. dubna 2007 v kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, se uskuteční další ročník mezinárodní konference LORIS (Local and Regional Information Society), jejímž hlavním pořadatelem je Kraj Vysočina a která je spolufinancována Evropskou komisí v rámci programu TT. Sejdou se zde zástupci twinningových měst evropské iniciativy i2010 (European Information Society for growth and employment), která dále rozvíjí tzv. Lisabonskou strategii. Mezi klíčovými tématy dvoudenního programu nebudou chybět ani diskuse o rozvoji e-governmentu na lokální a regionální úrovni, využívání prostředků EU při rozvoji některých ICT projektů, town-twinningu a networkingu nebo rozvoji e-turismu. Konference také výrazně přispěje k prohloubení spolupráce partnerských měst a regionů z celé Evropy, mezi nimiž nechybí hlavní město Praha, město Hradec Králové nebo Kraj Vysočina.

Hlavním úkolem setkání je umožnit zástupcům twinningových měst diskusi s představiteli Evropské komise, a to především o cílech iniciativy i2010 a její implementaci na lokální úrovni. Konference posílí dialog týkající se hlavních bodů evropské politiky a v úzké součinnosti s konferencí EISCO 2007, pořádané organizacemi ELANET a CEMR (The Council of European Municipalities and Regions), nastíní další směr, kterým se bude tato iniciativa v budoucnosti ubírat. Účastníci konference také přijmou deklaraci shrnující praktické zkušenosti jednotlivých twinningových měst s implementací této politiky a souvisejících prostředků.

"Mezinárodní konference LORIS je každoročně unikátní příležitostí především k výměně mezinárodních zkušeností," říká RNDr. Miloš Vystrčil, hejtman kraje Vysočina. "Úzké sepětí s národní konferencí ISSS a v posledních čtyřech letech i s pracovním setkáním visegrádských zemí V4DIS umožňuje v několika dnech soustředit na jedno místo celou řadu osobností, expertů, vizí i příkladů z praxe. Z toho pak logicky těží všichni, kdo se na budování informační společnosti nejen v České republice, ale i v řadě dalších zemí Evropy podílejí."

S výsledky jednání i se zněním deklarace mezinárodní konference LORIS 2007 budou seznámeni i přibližně 2000 účastníků paralelně běžící národní konference ISSS. Informace budou dále distribuovány prostřednictvím zúčastněných evropských iniciativ a sítí, jako jsou například Telecities-Eurocities, ELANET-CEMR, ERIS@ nebo Global Cities Dialogue.

Většina účastníků mezinárodní konference LORIS 2007 se v ČR objeví již v sobotu 31. března. Na nedělní dopoledne je pro ně připravena prohlídka Prahy a těsně po poledni také setkání se zástupci pražského magistrátu. Po odpoledním přesunu do Hradce Králové čeká první workshop a poté společenský večer v městském divadle. Pondělí, první oficiální den konference, je již plné seminářů, prezentací a workshopů a v průběhu večerního slavnostního programu budou účastníci s napětím očekávat vyhlášení mezinárodní soutěže EuroCrest o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů v Evropě. Po úterním dopoledním pracovním programu mezinárodní konference LORIS oficiálně končí.